Muzigi Icin En Iyi Kavram Ne Olabilir?

Gencebay ve O'na ait herşeyle ilgili Anketleriniz.
Forum kuralları
Sadece Gencebay ile ilgili Anketler açınız.

Gencebay Muzigi
46
74%
Evrensel Muzik
5
8%
Serbest Calismalar
5
8%
Sentez Muzik
2
3%
Turk Muziginin Devami
4
6%

Toplam oy : 62

İleti esra18 02 Şub 2008, 00:27

ilkgoz agrim son askimsin....
Kullanıcı avatarı
esra18
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

Re: Muzigi Icin En Iyi Kavram Ne Olabilir?

İleti idam_mahkumu 02 Şub 2008, 00:41

esra18 ben oyumu "Gencebay Müziği" olarak kullandım. Ayrıca güzel bir anket olmuş. Peki neden genecbay müziği dedimi soracak olursan; aslında diğer tüm şıklar Orhan Gencebay'ın ürettiği müziği az çok ifade ediyor yani hepsi olabilir. Ama, müziği onun birebir felsefî ve müzikal değerlerini, karakterini yansıttığı için "Gencebay'ın Müziği" dolayısı ile "Gencebay Müziği" demek daha doğru oluyor.

Ayrıca, her iyi müzisyen "serbest çalışmalar" yapabilir düşüncesiyindeyim. Yada "Türk müziğinin devamı.." Ama Kendi müziğini yaradan dünyada kaç kişi var ki?... Sınırlı sayıda... Türkiyede, türk sanat müziği, türk halk müziği, rock müziği ve arabeks müziği olduğu gibi, bir de başlı başına, özgür, özgün ve bağımsız bir müzük türü daha vardır, Gencebay Müziğidir.
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti topraktanbircan 02 Şub 2008, 01:24

Evet çok güzel bir soru daha.

Serbest çalışmalar çok geniş bir kavram.Neye göre serbest çalışmalar?Bugün gerek dünyada gerek Türkiye'de belirli bir türe bağlı kalmadan serbest çalışan müzisyenler var.Ayrıca serbest çalışma bana göre bir kalite kriteri de değil.Örneğin Gencebay,Arabeski tanımlarken bile,çoğu zaman arabesk dediğimiz serbest çalışmalar diye tanımlıyor.Bir yerde doğru bu.Kendilerine göre bir serbestlik alanları var.Ama bu serbestliği kaliteye çevirmekte çoğu başarısız.Bugün herhangi bir arabesk eser, Münir Nurettin ya da Dede efendinin herhangi bir klasik eserine göre daha serbest ve formdan bağımsız olarak görünse de çoğu müzik olarak bu klasik eserlerin daha gerisindedir.Ve her ne kadar daha büyük bir serbestlik alanı içinde de olsalar,bu serbestliği doğru değerlendirecek yetenekli müzisyen bulunamadığından kendilerine göre kısır bir döngü içinde döndüklerini görürüz;TRT'nin koyduğu katı kurallardan bağımsız olmalarına rağmen.Yani dediğim gibi serbestlik bir kalite kriteri değil;daha özgür ve daha kaliteli müzik için olmazsa olmaz kriterdir.Ham bir olgudur,işlenirse değer kazanır.Bunun yanında serbest müzik kavramı dünyanın her tarafında bulunduğundan ve çok genel bir kavram olduğundan Gencebay ruhunu tam olarak tanımlayamaz.Üstelik Gencebay her ne kadar serbest de olsa sonuçta bağımlısı olduğu bir Gencebay türü vardır.Ve bu güzel de birşeydir.Her eserde imzasının hissedilmesini sağlayan yegane tattır.Bu sebeplerden bu kavramı geçiyorum.

Evrensel müzik diye bir kavram bence olamaz.Çünkü müziğin zaten kendisi evrenseldir.Bu müzik müziği demek gibi birşeydir.Evrensel bir tür olamaz ancak bir anlayış olabilir.Mesela müziğini evrensel standartlara oturtma anlayışı ya da evrensel bir müzik adamı olma anlayışı gibi.Bu dünya müziği yapmaktan çok,kendi müziğinizi oluştururken çeşitli dünya müziklerinin orijinal ve güçlü tarafları hakkında bilgi sahibi olup,bu bilgilerle kendi alanınızın en iyisi olmanızla alakalı birşeydir.Her türde müzik yapan insan evrensel bir müzik adamı olabilir.Pİyano da çalsa,bağlama da çalsa,saksafon da çalsa bütün dünyada ne kadar insana kendisini dinletebilecek güçteyse o müzisyenin yaptığı müzik o kadar evrenseldir.

Sentez müzik için yine aynı şeyleri diyeceğim,çok genel bir kavram.Dünyanın her yerinde bir çok usta müzisyen,müziğinde sentez anlayışını güder.Bu bir türden çok,bir anlayıştır.

Türk müziğinin devamı sözü bir dereceye kadar doğru.Ama yukarıdakiler kadar olmasa da yine genel bir kavram.Orhan Gencebay Türk Müziği dediğimiz o tarihten beri getirdiğimiz değerler bütününü kendi bilgisi ile harmanlayarak ve yorumlayarak kendine has "Gencebay Müziği"ni oluşturmuştur.Gencebay'ın getirdiği anlayışlar farklı türlerde müzik (Türk halk müziği,Türk sanat müziği,Türk pop müziği,Anadolu Rock müziği,Arabesk müzik) icra eden müzisyenler tarafından değerlenirilip,kullanılıp o alanlarda zincirleme olarak günbegün etkisi daha da çok hissedilen yeni akımların oluşmasına kapı açmıştır.Yani Gencebay müziği Türk Müziği'nin devamından çok,Cumhuriyet dönemi Türk müziği değerleri bütününün gelişmesinde bir aracı görev görmüştür.Ve gerek Gencebay müziği,gerekse Gencebay'ın da evvelce etkilenmiş olduğu diğer etmenlerden etkilenip zaman içinde gelişerek günümüze gelen bu değerlerler bütününün alt birimlerin hepsi bir şekilde Türk müziğinin devamı olduğundan,bu isimlendirme de çok spesifik değil.Ayrıca Gencebay müziğinin ağırlık temeli Türk müziği olmasına rağmen yapısındaki kendine has diğer etkinlikler de azımsanmayacak kadar fazladır.

Tüm bu sebeplerden dolayı bence müziğine en yakın ad "Gencebay müziği" olabilir.Çünkü Gencebay çok özel bir deha ve bir eşi benzeri daha yok.Müzik hayatında tabiri caizse silah arkadaşları diye tabir edebileceğimiz ona en yakın müzisyen arkadaşlarının bile onun müziğinin bir eşini dahi yapamaması bunun en büyük kanıtıdır.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti idam_mahkumu 04 Şub 2008, 02:33

topraktanbircan yazdı:Evet çok güzel bir soru daha.

Serbest çalışmalar çok geniş bir kavram.Neye göre serbest çalışmalar?Bugün gerek dünyada gerek Türkiye'de belirli bir türe bağlı kalmadan serbest çalışan müzisyenler var.Ayrıca serbest çalışma bana göre bir kalite kriteri de değil.Örneğin Gencebay,Arabeski tanımlarken bile,çoğu zaman arabesk dediğimiz serbest çalışmalar diye tanımlıyor.Bir yerde doğru bu.Kendilerine göre bir serbestlik alanları var.Ama bu serbestliği kaliteye çevirmekte çoğu başarısız.Bugün herhangi bir arabesk eser, Münir Nurettin ya da Dede efendinin herhangi bir klasik eserine göre daha serbest ve formdan bağımsız olarak görünse de çoğu müzik olarak bu klasik eserlerin daha gerisindedir.Ve her ne kadar daha büyük bir serbestlik alanı içinde de olsalar,bu serbestliği doğru değerlendirecek yetenekli müzisyen bulunamadığından kendilerine göre kısır bir döngü içinde döndüklerini görürüz;TRT'nin koyduğu katı kurallardan bağımsız olmalarına rağmen.Yani dediğim gibi serbestlik bir kalite kriteri değil;daha özgür ve daha kaliteli müzik için olmazsa olmaz kriterdir.Ham bir olgudur,işlenirse değer kazanır.Bunun yanında serbest müzik kavramı dünyanın her tarafında bulunduğundan ve çok genel bir kavram olduğundan Gencebay ruhunu tam olarak tanımlayamaz.Üstelik Gencebay her ne kadar serbest de olsa sonuçta bağımlısı olduğu bir Gencebay türü vardır.Ve bu güzel de birşeydir.Her eserde imzasının hissedilmesini sağlayan yegane tattır.Bu sebeplerden bu kavramı geçiyorum.

Evrensel müzik diye bir kavram bence olamaz.Çünkü müziğin zaten kendisi evrenseldir.Bu müzik müziği demek gibi birşeydir.Evrensel bir tür olamaz ancak bir anlayış olabilir.Mesela müziğini evrensel standartlara oturtma anlayışı ya da evrensel bir müzik adamı olma anlayışı gibi.Bu dünya müziği yapmaktan çok,kendi müziğinizi oluştururken çeşitli dünya müziklerinin orijinal ve güçlü tarafları hakkında bilgi sahibi olup,bu bilgilerle kendi alanınızın en iyisi olmanızla alakalı birşeydir.Her türde müzik yapan insan evrensel bir müzik adamı olabilir.Pİyano da çalsa,bağlama da çalsa,saksafon da çalsa bütün dünyada ne kadar insana kendisini dinletebilecek güçteyse o müzisyenin yaptığı müzik o kadar evrenseldir.

Sentez müzik için yine aynı şeyleri diyeceğim,çok genel bir kavram.Dünyanın her yerinde bir çok usta müzisyen,müziğinde sentez anlayışını güder.Bu bir türden çok,bir anlayıştır.

Türk müziğinin devamı sözü bir dereceye kadar doğru.Ama yukarıdakiler kadar olmasa da yine genel bir kavram.Orhan Gencebay Türk Müziği dediğimiz o tarihten beri getirdiğimiz değerler bütününü kendi bilgisi ile harmanlayarak ve yorumlayarak kendine has "Gencebay Müziği"ni oluşturmuştur.Gencebay'ın getirdiği anlayışlar farklı türlerde müzik (Türk halk müziği,Türk sanat müziği,Türk pop müziği,Anadolu Rock müziği,Arabesk müzik) icra eden müzisyenler tarafından değerlenirilip,kullanılıp o alanlarda zincirleme olarak günbegün etkisi daha da çok hissedilen yeni akımların oluşmasına kapı açmıştır.Yani Gencebay müziği Türk Müziği'nin devamından çok,Cumhuriyet dönemi Türk müziği değerleri bütününün gelişmesinde bir aracı görev görmüştür.Ve gerek Gencebay müziği,gerekse Gencebay'ın da evvelce etkilenmiş olduğu diğer etmenlerden etkilenip zaman içinde gelişerek günümüze gelen bu değerlerler bütününün alt birimlerin hepsi bir şekilde Türk müziğinin devamı olduğundan,bu isimlendirme de çok spesifik değil.Ayrıca Gencebay müziğinin ağırlık temeli Türk müziği olmasına rağmen yapısındaki kendine has diğer etkinlikler de azımsanmayacak kadar fazladır.

Tüm bu sebeplerden dolayı bence müziğine en yakın ad "Gencebay müziği" olabilir.Çünkü Gencebay çok özel bir deha ve bir eşi benzeri daha yok.Müzik hayatında tabiri caizse silah arkadaşları diye tabir edebileceğimiz ona en yakın müzisyen arkadaşlarının bile onun müziğinin bir eşini dahi yapamaması bunun en büyük kanıtıdır.

Harika bir açıklama tebrik ederim. Duygularıma ve düşüncelerime tercüman oldun. Berhüdar Ol.
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti asakallı 04 Şub 2008, 12:23

topraktanbircan yazdı:Evet çok güzel bir soru daha.

Helal olsun Başar
böyle yorumları kendim yazıya dökemediğim için çok hoşuma gidiyor ve severek okuyorum
bende sizler gibi 'Gencebay Müziği' diyorum yaptığı müziği başka bir katogoriye koyamayız çünkü bütün sesler var içinde Sanat Müziği, Türk Halk Müziği, vb. gibi
Kullanıcı avatarı
asakallı
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti SerdarYılmaz 15 Şub 2008, 23:13

Basar´in yazisi gerçekten oldukça tatmin edici ve açiklayici. Büyük bir bölümüne katiliyorum.

Gencebay ne diyor bu ise? "Arabesk" tanimlamasini hakli olarak reddettigi ortada. Ilk etapta "serbesttir benimksi" demistir.. Bazen "sevenlerimin dedigi gibi "Gencebay müzigi" de denebilir benim yaptigima" diye söyledigi de olmustur. Su kesin ki kendisini belli bir sinifa koyup o sinifin koydugu dogal sinirlar çerçevesinde isler yaptigini - yine hakli olarak - kabul etmiyor, bunda sanirim hepimiz hemfikirizdir. Kendisi "benim yaptigim serbest çalismalardir" dedigi gibi bazi baska isimlerin "serbest çalismalarindan" da övgüyle bahseder... Demek ki Gencebay´a göre "serbest çalismalar" Gencebay´a has- Gencebay´a özel bir kavram, bir anlayis degildir.. Serbest çalisma alani herkese açiktir, bu alandan "iyi yapitlar" çikar ya da "kötü yapitlar" çikar.. Nasil - çok basit - "iyi" veya "kötü" müzik varsa yani...

Ama hersey "serbest çalisma" dedigimiz olayla da bitmiyor bildigimiz gibi.. Ayni insan THM, TSM, tasavvuf, Anadolurock (aslinda bu da "serbest" kavrami dahilinde degerlendirilebilir) v.b. bilinen, kalibi ve formu belli olan tarzlar çerçevesi içinde saheserler de üretmistir.. Salt serbest çalismalar degildir onunkisi..

Bu "serbest çalismalar" olayi da esasinda bir asamadan sonra kulak tirmalayaci geliyor bana.. Tamam, bu terimi bizzat Gencebay´in kendisi kullanmistir.. Ama "arabesk" belasi adamin basina musallat edilmeden bu "serbest çalisma" terimi acaba ne kadar piyasadaydi?? Bana göre "arabesk" nasil bir iftiraysa, "serbest çalismalar" sözü de "arabesk" iddiasini ortaya atanlara bir karsi cevap olarak kullanilmis bir mermidir.. Ama ne kadar basarilidir veya açiklayicidir, onu bilemem... Yoktan iyi oldugu kesin.

Simdi demem o ki "arabesk" lafi çikmadan Gencebay yaptigi müzigi adlandirmaktan ziyade müzik adina genislemeyi, degisme, gelismeyi amaçliyordu.. Derdi ne adlandirilmayi bekleyen yeni kavramlardi, ne de saçma suçlamalara (arabesk) verilecek cevaplardi... Çikis noktasi olarak müzik yapti adam, müzik.. Sadece müzik... Nihayetinde THM, TSM, x, y, z adli - insanlarin kulaklarinin tanidigi - formlara uygun eserler de üretildi, daha degisik, alisagelmemis marjinal seyler de üretildi.. Bilhassa bunlar... Simdi ne demeli ki buna..?? Ben ne serbest çalisma diyebiliyorum ne de baska birsey.. Bir yetenekli müzik adami çikmistir ve müzige - ne THM´ye, ne TSM´ye, ne x´e, ne y´ye, yani belli bir kaliba degil, müzige - yeni ufuklar kazandirmak istemistir, çünkü müzik matematiktir, sonsuz bir deryadir.. Ha, "ne THM´ye, ne TSM´ye, ne ...." derken bu belli formlari müzikten saymiyor muyuz? Öyle bir saçmalik yok, sadece demem o ki; kalip takintisi yapmamistir, bilineni de sunmustur, bilinmeyeni de.. Müzik yapmistir.. Dolayisiyla ankete bir cevap veremiyorum. Olaya bakisim böyle.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti gencebayram 16 Şub 2008, 19:01

serdaryılmaz gönül dostu bende söylediklerine aynı şekilde katılıyorum. çünkü arabesk kavramını tamamıyla ortadan kaldırmadığımız sürece bu gencebay müziği yada başka bir bestecinin eseri olsun hani bizim gönül dostlarınında yaptığı gibi orhan gencebay arabesk yapmıyor ferdi,müslüm arabesk yapıyor diyen arkdaşlarımız varya( müslüm zaten sadece yorum yapar) onlarda arabesk kavramını ortadan kaldırmadığı sürece bu böyle gider zaten bu konu ile ilgili olarak gencebay sohbet bölümünde geniş olarak ele alıp düşüncelerimi açıklamıştım. Oradanda gönül dostları okuyabilir ve eleştirilerini oradada belirtebilirler. Belki yanlış düşünüyorda olabilirim.Ama yıllarca yaşanan arabesk ile ilgili sorunlar bende bu düşüncenin oluşmasını sağladı. gencebay sohbetde 'de belirttiğim gibi bunu biz radikal gencebaycılar olarak bir çözüm bulmazsak zaten kimsede çözüm bulamaz, çünkü gencebay bestelerine benim çocuğum diyor, o zaman o besteler bizimde kardeşimizdir, dostlar gelin canlı bir platformda chat veya msn konferansta kardeşimizin ismi bulalım.Bunun içinde diğer müzik kategorilerinin isimlerinin doğuş hikayelerini araştırıp ona göre bir isim arayışı içine girelim
BEKLENEN KARŞINA ÇIKAR BİR SABAH,
BELKİ YEŞİL GÖZLÜ,
BELKİ SİMSİYAH,
DAHA İLK GÖRÜŞTE YÜREKTEN BİR AH!!!!
ÇEKERKEN KIYILIR,
GÖNÜL NİKAHI!!!!

BİZ SEN OLDUK, SENDE BİZ.
BUNU BÖYLE SAY,
SEN GÖNÜL DOSTU PİRİMİZ,
ORHAN GENCEBAY.
M.KEMAL.KARABACAK HOCAYA SAYGILARIMLA

MEDENİYET EĞER SOYUNMAYI GEREKTİRİYORSA, DESENE HAYVANLAR BİZDEN DAHA MEDENİ
M.AKİF ERSOY.....
Kullanıcı avatarı
gencebayram
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İleti SerdarYılmaz 16 Şub 2008, 20:11

gencebayram yazdı:... o zaman o besteler bizimde kardeşimizdir, dostlar gelin canlı bir platformda chat veya msn konferansta kardeşimizin ismi bulalım.Bunun içinde diğer müzik kategorilerinin isimlerinin doğuş hikayelerini araştırıp ona göre bir isim arayışı içine girelim

"gencebayram"; aslinda ben "kardesimize" de bir isim bulmakta bir anlam olmayacagini düsünüyorum. Yazimda birazcik olsun onu da ima ettim, daha dogrusu kendi açimdan bir isim bulmakta zorlandigimi söylemek istedim. "Isimsiz" oldugu ortada, ama adlandirmak ne kadar gerekli veya mümkün, iste soru bu olmali... Belki de ben su asamada "gereksiz" diye düsünebilirim, ama bundan 30-40 yil sonra tarih/müzik-tarihi kitaplarinda bir "Orhan Gencebay akimini" tanimlama adina böyle bir isimlendirme gerekli de olabilir, ve bizim muhtemelen burada koydugumuz bir isim orada söz konusu olabilir, olamaz diye birsey de yok... Kimse birsey yapmazsa adina "arabesk akimi" demeye devam edecekler çünkü.. Gencebay´a bakiyorsun, arada "benim müzigim aslinda arabesk degildir" diye ufak ve sanki suçluymus gibi çikislarindan baska birsey yok....

... Ama bunlar çok zor meseleler... Sanatçinin kendisi "serbest çalismalar" diyor, ama kendisi de sanki her zaman bunun arkasinda kapi gibi durmuyor, yani her sartta destekliyor olmuyor, bazen "arabesk" iftirasina kibar kisiliginden olsa gerek gereken cevabi ortamina göre veremeyebiliyor..

Simdi bu sartlarda biz, dinleyicileri ne yapmali..?? Ne demeli..? Sonra bir "yeni isimlendirme" durumunda Gencebay´in kendisiyle ters düsme ihtimali var.. Sen belli birsey söylersin, ama Gencebay "aslinda bu tam olarak dogru bir tanimlama degil" de diyebilir, tatmin olmaz... (?)

Simdi su üstteki söylediklerime bakin; birbiriyle çelisen üç dört tane fikir ve varsayim atmisim ortaya... Yani ortada bir karisiklik var... Bütün bunlari degerlendirmeye katacak olursak; bu is bize degil, müzigin bizzat sahibi Gencebay´a düsüyordu.. Yapacagi sey çok basit, yillardir da bu platformda zaten çok dedik: masaya yumrugunu vuracak ve NEDEN müziginin ARABESK´ten ziyade "x" veya daha genis, salt müzik adiyla anilmasi gerektigini çekinmeden ve bazi olumsuz tepkileri de düsünmeden gerekirse sert bir sekildesöyleyecek.. Baska türlü olmaz bu is...
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti musikişinas 23 Şub 2008, 05:06

Her türlü duygu biz insanı yansıtıyorsa gerisini Gencebay Üstad' a bırakıyorum...
"Tanımlama yapmak kısıtlama yapmaktır..."
Kullanıcı avatarı
musikişinas
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti gokhanmutluer 25 Şub 2008, 12:10

bence bu her yıl yapılan müzik yarışmalarına gencebay müziği diye kategori konulmalı ve en iyi okuyan solist seçilmeli..
bir gün herkes gencebay dinleyecek ....
Kullanıcı avatarı
gokhanmutluer
Yeni Üye
Yeni Üye

Sonraki

Gencebay Anketleri

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir