Radikal ve Özgünlüğün Farkları ve Toplum[MAKALE]

Nedir Bu "Radikal" Anlayışı ?

Radikal ve Özgünlüğün Farkları ve Toplum[MAKALE]

İleti idam_mahkumu 10 Şub 2008, 15:06

Gencebay’cı olmak, sadece Gencebay’ın müziklerini ve filmlerini bilmek demek değildir. Gencebay’cılık bir felsefe gömleğidir. Gün içinde sürekli sırtımızda bulunan bu gömlek bizim yaşantımızı da belli oranda etkiler. Toplum içindeki saygınlığımız, sevecenliğimiz, babacanlığımızda buradan gelmektedir.

İster ki çevremizde bizler kadar olmasa bile, en azından Gencebay severleri, sempatizanları bulunsun. Bunu gerek psikolojik gerekse içgüdüsel olarak isteriz, arzu ederiz.

Çünkü bir Gencebay’cı asla içine kapanık değildir. Dış dünyaya ilişkisini keşmiş, kendinden geçmiş değildir. Aksine insanları gözetler seyreder, onların mutluluklarından mutluluk çıkarır, onların acılarını kendi yüreğine hisseder. Çünkü bir Gencebay’cı iğnesinden ipliğine her duyguyu kendisi yaşamamış olsa dahi yüreğine nakşetmiştir, içine işletmiştir.

Toplumda Gencebay’cıların yeri hep ayrı olmuştur. Bu yansınamaz bir gerçek. İnsanlara bu olgu hep acayip gelmiştir. Farklı ve sıra dışı gelmiştir. İnsanların hep tuhafına gitmiştir. Diğer başka bir çok sanatçının fanatiği olmak insanları etkilemezken, “Ben Orhan GENCEBAY’cıyım…” diyen birisi onların her zaman ilgi odağı olmuştur.

Çünkü bir Sezen Aksu hayranı olmak demek; Sezen Aksu’yu sevmek ve beğenmek demektir. Şarkılarına bayılmak demektir. Toplumda ben Sezen’ciyim diyen biri pekte ciddi anlamda dikkate alınmaz. “Ha, öyle mi... Ne güzel..” denilir ve geçilir, bir daha sözü edilmez.

Ama “Ben Gencebay’cıyım…” dediğiniz zaman, iş yerinde ki yada okuldaki tüm insanlar size şöyle bir bakıp süzer..

Çünkü onlarda az çok farkındadırlar ki Gencebay’cı olmak demek; sadece sanatçıyı çok sevmek, albümlerini biriktirmek, resimlerini duvara yapıştırmak demek değildir. O’nun felsefesini benimsemek, özümsemek ve hayata yön vermesini sağlamak demektir.

Bir Sezen’ci, eserin alt yapındaki Davulu kimin çaldığını merak etmez. Bir Sezen’ci çalan Sezen Aksu şarkısının makamını, yaylı partisyonlarını, eserin hikayesini merak etmez.

Oysa bir Gencebay’cı gerçek bir araştırmacıdır. Eserin her şeyini merak eder, hikayesini, duygusunu, müzikal yapısı merak eder. Eseri bağlamasında çalmak ister, eserin orkestrasında çalan enstrümanistleri merak eder. Gencebay’cılığın bir diğer büyük farkı da bu zaten.

Yıllar önce, “Ben Türkiye’nin en büyük Müslüm’cüsüyüm…” diyen birine bir soru sormuştum

“İsmet Topçu’yu tanır mısın?...”

Zat-ı muhterem;

“Yoo.. Hayır, o da kim?..”

Ben;

“Nasıl tanımazsın, Müslüm babanın 80 ortalarından, 90 başlarına kadar albümlerde elektro bağlama çaldı…”

“Bilmiyorum ben o kadarını…”

“Ayrıca Ne Yazar adlı bestenin bestekârıdır kendisi…”

“Bilmiyorum…”

Güldüm şaşırdım. Sen nasıl Müslüm’cüsün, nasıl tanımazsın.. dedim.

Buradan şu anlamı çıkardım ki, Sanatçısının her şeyini araştıran, araştırmakdan zevk duyan mutluluk duyan, araştırdıkça daha da çok bağlanan insanlar, bizleriz.

Düşünsenize, adam “İsmet Topçu” yu tanımıyor. Oysa ki biz Gencebay’ın her şeyini biliriz, araştırırız, öğreniriz. “Aman ya orkestrasında kim çalarsa çalsın, bize ne…” demeyiz.. “Yahu bize ne eserin makamından, biz şarkıya bakarız…” “Ya bana ne kime bestelerse bestelesin ben kulağıma hoş geldiği için dinlerim..” , “Aman ya aranjede hangi enstrümanı kullanırsa kullansın, şarkı işte bize ne?...”

Bunlar bize çok uzak şeyler. Gencebay gibi bir adamın hayranı olacaksın da, “Aman ya kulağıma hoş geliyor dinliyorum…” diyen Sezen’ciler gibi olacaksın…

İşte Gencebay’cı olmanın diğer bir çok sanatçılığın hayranlığından farkı…

Makale: Ömer Faruk EROl , İdam Mahkumu - 10.02.2008
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

Re: Radikal ve Özgünlüğün Farkları ve Toplum[MAKALE]

İleti nezihi kadak 10 Şub 2008, 16:23

idam_mahkumu yazdı:Gencebay’cı olmak, sadece Gencebay’ın müziklerini ve filmlerini bilmek demek değildir. Gencebay’cılık bir felsefe gömleğidir. Gün içinde sürekli sırtımızda bulunan bu gömlek bizim yaşantımızı da belli oranda etkiler. Toplum içindeki saygınlığımız, sevecenliğimiz, babacanlığımızda buradan gelmektedir.

İster ki çevremizde bizler kadar olmasa bile, en azından Gencebay severleri, sempatizanları bulunsun. Bunu gerek psikolojik gerekse içgüdüsel olarak isteriz, arzu ederiz.

Çünkü bir Gencebay’cı asla içine kapanık değildir. Dış dünyaya ilişkisini keşmiş, kendinden geçmiş değildir. Aksine insanları gözetler seyreder, onların mutluluklarından mutluluk çıkarır, onların acılarını kendi yüreğine hisseder. Çünkü bir Gencebay’cı iğnesinden ipliğine her duyguyu kendisi yaşamamış olsa dahi yüreğine nakşetmiştir, içine işletmiştir.

Toplumda Gencebay’cıların yeri hep ayrı olmuştur. Bu yansınamaz bir gerçek. İnsanlara bu olgu hep acayip gelmiştir. Farklı ve sıra dışı gelmiştir. İnsanların hep tuhafına gitmiştir. Diğer başka bir çok sanatçının fanatiği olmak insanları etkilemezken, “Ben Orhan GENCEBAY’cıyım…” diyen birisi onların her zaman ilgi odağı olmuştur.

Çünkü bir Sezen Aksu hayranı olmak demek; Sezen Aksu’yu sevmek ve beğenmek demektir. Şarkılarına bayılmak demektir. Toplumda ben Sezen’ciyim diyen biri pekte ciddi anlamda dikkate alınmaz. “Ha, öyle mi... Ne güzel..” denilir ve geçilir, bir daha sözü edilmez.

Ama “Ben Gencebay’cıyım…” dediğiniz zaman, iş yerinde ki yada okuldaki tüm insanlar size şöyle bir bakıp süzer..

Çünkü onlarda az çok farkındadırlar ki Gencebay’cı olmak demek; sadece sanatçıyı çok sevmek, albümlerini biriktirmek, resimlerini duvara yapıştırmak demek değildir. O’nun felsefesini benimsemek, özümsemek ve hayata yön vermesini sağlamak demektir.

Bir Sezen’ci, eserin alt yapındaki Davulu kimin çaldığını merak etmez. Bir Sezen’ci çalan Sezen Aksu şarkısının makamını, yaylı partisyonlarını, eserin hikayesini merak etmez.

Oysa bir Gencebay’cı gerçek bir araştırmacıdır. Eserin her şeyini merak eder, hikayesini, duygusunu, müzikal yapısı merak eder. Eseri bağlamasında çalmak ister, eserin orkestrasında çalan enstrümanistleri merak eder. Gencebay’cılığın bir diğer büyük farkı da bu zaten.

Yıllar önce, “Ben Türkiye’nin en büyük Müslüm’cüsüyüm…” diyen birine bir soru sormuştum

“İsmet Topçu’yu tanır mısın?...”

Zat-ı muhterem;

“Yoo.. Hayır, o da kim?..”

Ben;

“Nasıl tanımazsın, Müslüm babanın 80 ortalarından, 90 başlarına kadar albümlerde elektro bağlama çaldı…”

“Bilmiyorum ben o kadarını…”

“Ayrıca Ne Yazar adlı bestenin bestekârıdır kendisi…”

“Bilmiyorum…”

Güldüm şaşırdım. Sen nasıl Müslüm’cüsün, nasıl tanımazsın.. dedim.

Buradan şu anlamı çıkardım ki, Sanatçısının her şeyini araştıran, araştırmakdan zevk duyan mutluluk duyan, araştırdıkça daha da çok bağlanan insanlar, bizleriz.

Düşünsenize, adam “İsmet Topçu” yu tanımıyor. Oysa ki biz Gencebay’ın her şeyini biliriz, araştırırız, öğreniriz. “Aman ya orkestrasında kim çalarsa çalsın, bize ne…” demeyiz.. “Yahu bize ne eserin makamından, biz şarkıya bakarız…” “Ya bana ne kime bestelerse bestelesin ben kulağıma hoş geldiği için dinlerim..” , “Aman ya aranjede hangi enstrümanı kullanırsa kullansın, şarkı işte bize ne?...”

Bunlar bize çok uzak şeyler. Gencebay gibi bir adamın hayranı olacaksın da, “Aman ya kulağıma hoş geliyor dinliyorum…” diyen Sezen’ciler gibi olacaksın…

İşte Gencebay’cı olmanın diğer bir çok sanatçılığın hayranlığından farkı…

Makale: Ömer Faruk EROl , İdam Mahkumu - 10.02.2008

sevgili ömer çok yerinde tespit yapmışsın.ama bu birazda kültür ve eğitim işi.müslüm ile gencebay severler arasında ciddi bir eğitim farkı var.bizler sadece müzikal yapıyı değil,cemal safi,vural şahin,mehmet erbulan gibi söz yazarlarınıda araştırma gereği duyuyoruz.sevgilerimle
nezihi kadak
Usta Üye
Usta Üye

İleti hayat kavgası 10 Şub 2008, 16:49

Arkadaş,bire bir aynı şeyleri düşünüyordum.Çok güzel açıklamışsın.Aynı kafamdan geçen düşenceleri (KELİMESİ KELİMESİNE) yazdığın için teşekkürler.Berhudar ol Ömer.
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

İleti topraktanbircan 10 Şub 2008, 17:09

Evet arada anlayış farkı var.Zaten anlayışları farklı olan insanlar Gencebay müziğine yöneliyorlar ve bu müziğin içine daha da girdikçe ufukları genişliyor.Orhan Gencebay sadece bir müzisyen değil aynı zamanda bir yaşama ve kendini ifade etme biçimidir.Hiçbir sanatçıya benzemeyen bir sanatçının hayranları da tabiki hiçbir sanatçının hayranlarına benzemeyecektir.Eserlerinin söz,müzik,düzenleme ve yönetimi kendine ait olup aynı zamanda virtüöz olan;bu kadar geniş bilgi ve kültür sahibi,kendine has derin felsefesini her eserinde dile getiren,birçok farklı değeri müziğinde ustalıkla birleştiren,hiç konser vermediği halde sadece albümleriyle 40 yıldır var olan ve kendisine olan saygı ve sevgi her geçen gün daha da tazelenen daha kaç sanatçı var?Ben göremiyorum,gören varsa söylesin.

Ayrıca Gencebay dinlemek başka onu anlamak başkadır.Burada kast ettiğim onu anlayanlardır.Yani bilinçli ve özgün Gencebay dinleyicileri.
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti SerdarYılmaz 10 Şub 2008, 18:03

Gencebay, gerek eserlerinin müzik kisminda gerek söz kisimlarinda olsun, ayrintilara ve inceliklere dikkat eden bir insandir.. O ayrintilari ve incelikleri kavramak ise her dinleyicinin yaptigi birsey degildir.. Bazilari Ömer´in dedigi gibi yüzeysel olarak dinler, ama asil güzellikler, yani ayrintilar dikkatini çekmez... Ayrintilara ve inceliklere önem veren, bunlarin üzerinde degerlendirmeler yapan dinleyiciler de ayrintilara ve inceliklere dikkat ediyorsa, demek ki belli bir mertebeye gelinmis demektir.. Kendimizi övme anlaminda demiyorum, ama Türkiye´de baska hangi sanatçinin eserleri üzerine hayran kitlesi bu kadar yogunlasiyor, hangisi bu kadar derin analizler yapma gayreti gösteriyor..?? Eger yaptiklarimiz zorlama olsaydi, yani olmayan ayrintiya ayrinti diyor olsaydik bunca sene hala bu hiz ile devam ediyor olabilir miydik?? Velhasili; demek ki ortada degerlendirilmeye, üzerinde konusmaya müsait yapilar ve eserler var ki, biz de bunlari nacizane yillardir konusuyoruz, yine konusuruz.. Eger olmasaydi o ayrintilar, bizlerin de herhangi bir sanatçinin hayranlarindan pek bir farkimiz kalmazdi... Bizler Gencebay´in dünyasindan besleniyoruz.. Gencebay dünyasi müthis bir derya..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti gencebayram 11 Şub 2008, 19:52

sevgili dostum tespitlerin harika tebrik ediyorum seni
BEKLENEN KARŞINA ÇIKAR BİR SABAH,
BELKİ YEŞİL GÖZLÜ,
BELKİ SİMSİYAH,
DAHA İLK GÖRÜŞTE YÜREKTEN BİR AH!!!!
ÇEKERKEN KIYILIR,
GÖNÜL NİKAHI!!!!

BİZ SEN OLDUK, SENDE BİZ.
BUNU BÖYLE SAY,
SEN GÖNÜL DOSTU PİRİMİZ,
ORHAN GENCEBAY.
M.KEMAL.KARABACAK HOCAYA SAYGILARIMLA

MEDENİYET EĞER SOYUNMAYI GEREKTİRİYORSA, DESENE HAYVANLAR BİZDEN DAHA MEDENİ
M.AKİF ERSOY.....
Kullanıcı avatarı
gencebayram
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İleti asakallı 12 Şub 2008, 13:03

Tebrikler Ömer, gerçekten yerinde tespitler
birde senin şu düşüncelerini yazıya dökmene hayranım yani bu kadar olur yazdığın bütün yazıları zevkle okuyorum
tekrar tebrikler
Kullanıcı avatarı
asakallı
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti idam_mahkumu 12 Şub 2008, 13:19

asakallı yazdı:Tebrikler Ömer, gerçekten yerinde tespitler
birde senin şu düşüncelerini yazıya dökmene hayranım yani bu kadar olur yazdığın bütün yazıları zevkle okuyorum
tekrar tebrikler

Berhüdar Ol Adnan abi, bende Radikal ve Özgün akımına makale, deneme ve araştırmalarım ile destek vermek istiyorum.
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

İleti gokhanmutluer 25 Şub 2008, 12:06

Berhudar ol ömer abiiii
Kullanıcı avatarı
gokhanmutluer
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti ilahgözlerin 26 Şub 2008, 07:13

ömer bey öncelikle bu bilgilere teşekür ederim müthiş teşhisler araştırmadan geçen gerçek yaklaşımlar yani zevkle okurum ben
ilahgözlerin
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Sonraki

Radikal Gencebaycılık

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir