Merhaba gönul dostlarım uzun zamandır aklımda olan ancak bir türlü vakit bulamadığım ve sizlerle konuşmak istediğim bir konu sayın ismet topçu mevzusu.Bir cok sey biliyoruz belkide bir cogunu yanlış yada eksik biliyoruz.
Linkleri sadece Üyeler görebilir.
Gencebay ile tanışmalarını gazetelerden yada medyadan biliyoruz yada olan bitenden cok onun enstruman tekniği ile konuşmak isterim.işin bir ehli değilim bir bildim de yok.4 tel bağlama buziki ud gitar vs enstrumanları çalmış hatta tam emin olamasamda 4 tel bağlamada buziki akort kullanıyor Müslim Gürses için çaldıgı eseri soyluyorum.kendisi almanyada belki türk müziğinden uzak yaşasada türk müziğinden belki kopuk yada daha dogrusu durum itibari ile üzerine cok egilememiş olsada bağlamada çıgır açmş bir kişidir.4 telli bağlamada muazzam bir kromatik beceriye sahip.bu teknik aslında yeni bulunmuş değil rock gitaristlerde cok daha onceden gormek mümkün misal Rusty Cooley,Yngwie Malmsteen daha ziyade malmsteen ile benzerlikler bulunmaktadır benzerliği ben gitarda shredder tekniği ile bağdaştrıyorum tam teknik bir açıklama yapamaycak olsamda buna cok kısa sürede cok nota basan yada ard arda gelen notaların ezberlenmesi bunu bir teknik olarak kullanılması müziğin gidişatından kopup belki normalde bir oktav ses tamamlamak gerekirken süratle eş sese kadar notaları kromatik alarak basmak olarak nitelendirebiliriz.
bakınız
Linkleri sadece Üyeler görebilir. yada
bu teknikte duygusallık his biraz düşüktür sesler üzerinde bağlamadan bakmış olursak çarpma çekme kapama gibi tekniklere cok yer yoktur mümkün oldugunca cok nota basmak vardır.Rock müzikde değilde konu türk müziği ve işin içine makamlarda girince shredder tekniği makamların bir cok ozelliğini azaltıyor bu teknikte nota serisini tamamlamadan durak yok makamı dogru geçmiş olabilirsin ama durak yerlerinde bekleme olmadıgı için kullaga farklı gelebilir.Kullandığı teknik itibari ile benim açımdan diğerlerinden farklı bunu bir karşılaştırma amacı ile kullanmıyorum su an güncel bağlamacıların büyük çogunlugu ismet topçunun geçişlerini ve parmak adımlarını tezene tekniğini takilt etmeye çalısıyor bunu az biraz kulağı olan anlar.müzikteki duyumu bence cok farklı doğaçlama tekniğine cok güveniyor.Bağalam çalarken çok kararlı hiç düşünmüyor bir sonraki adımda ne yapmam gerek diye ki bu shredder tekniğininde bir ozelliğidir.bir çok albümde almış başını gitmiştir
bakınız
Linkleri sadece Üyeler görebilir. sanki uzaktan bir jet geliyor:)
ancak gencebay üstad ismet topçuyu tam kararında kullanmıştır orkestrada.nihavent üvertürde ara nagmeler bagımsız cıkmıştır üstad bunlara karışmamıştır. bunun dısında albümleri gerçekten cok farklı türden eserlerin icrası ile dolu ancak sunu diyeyim kesinlikle Gencebay üstatdan kopamıyor örnegin son albmünde jeneric spain eseri.aslında bahsetmem gereken bir kaç konu daha var bu notalar hakkında ama yeri değil bir kaç mailimiz var ama izinsız paylaşmam dogruda olmaz keşke bir gün teşrif etse bir kaç sey yazsa cok iyi olur.Bunun ışında klasik müzik ile ilgili olduğu biliyoruz ozellikle barok müziği ile ilgileniyor.daha dogrusu kendisi jazz müzikle ilgilendiğini soyluyor yine son albümde ornelerini vermiş.şimdilerde ise düğünlerde çalıyor diye biliyorum düğünde çalmak ayıp değil ancak yeri orası değil ..Aslında soyleyecek cok sey var İsmet topçu hakkında ama özet olarak videolarına baktığımda gülmek geliyor içimde gülmek derken bende bağlama çalmaya çalısıyorum ya sinir oluyorum gorunce:) sizlerinde youmlarını bekliyorum gonul dostları.....

(0%)

News