ismet topçu

Gencebay İle İlgili Diğer Mevzular...
Forum kuralları
Buraya yalnızca ORHAN GENCEBAY İLE İLGİLİ olan ve diğer Gencebay kategorilerine uygun olmayan konuları açınız.
Orhan Gencebay ile ilgili olmayan konular için Serbest Kürsü forumlarını kullanınız.

ismet topçu

Yeni mesajgönderen canitez tarih 20 Oca 2012, 19:42

Merhaba gönul dostlarım uzun zamandır aklımda olan ancak bir türlü vakit bulamadığım ve sizlerle konuşmak istediğim bir konu sayın ismet topçu mevzusu.Bir cok sey biliyoruz belkide bir cogunu yanlış yada eksik biliyoruz.
Linkleri sadece Üyeler görebilir.

Gencebay ile tanışmalarını gazetelerden yada medyadan biliyoruz yada olan bitenden cok onun enstruman tekniği ile konuşmak isterim.işin bir ehli değilim bir bildim de yok.4 tel bağlama buziki ud gitar vs enstrumanları çalmış hatta tam emin olamasamda 4 tel bağlamada buziki akort kullanıyor Müslim Gürses için çaldıgı eseri soyluyorum.kendisi almanyada belki türk müziğinden uzak yaşasada türk müziğinden belki kopuk yada daha dogrusu durum itibari ile üzerine cok egilememiş olsada bağlamada çıgır açmş bir kişidir.4 telli bağlamada muazzam bir kromatik beceriye sahip.bu teknik aslında yeni bulunmuş değil rock gitaristlerde cok daha onceden gormek mümkün misal Rusty Cooley,Yngwie Malmsteen daha ziyade malmsteen ile benzerlikler bulunmaktadır benzerliği ben gitarda shredder tekniği ile bağdaştrıyorum  tam teknik bir açıklama yapamaycak olsamda buna cok kısa sürede cok nota basan yada ard arda gelen notaların ezberlenmesi bunu bir teknik olarak kullanılması müziğin gidişatından  kopup belki normalde bir oktav ses tamamlamak gerekirken süratle eş sese kadar notaları kromatik alarak basmak olarak nitelendirebiliriz.
bakınız
Linkleri sadece Üyeler görebilir. yada

bu teknikte duygusallık his biraz düşüktür sesler üzerinde bağlamadan bakmış olursak çarpma çekme kapama gibi tekniklere cok yer yoktur mümkün oldugunca cok nota basmak vardır.Rock müzikde değilde konu türk müziği ve işin içine makamlarda girince shredder tekniği makamların bir cok ozelliğini azaltıyor  bu teknikte nota serisini tamamlamadan durak yok makamı dogru geçmiş olabilirsin ama durak yerlerinde bekleme olmadıgı için kullaga farklı gelebilir.Kullandığı teknik itibari ile benim açımdan diğerlerinden farklı bunu bir karşılaştırma amacı ile kullanmıyorum su an güncel bağlamacıların büyük çogunlugu ismet topçunun geçişlerini ve parmak adımlarını tezene tekniğini takilt etmeye çalısıyor bunu az biraz kulağı olan anlar.müzikteki duyumu bence cok farklı doğaçlama tekniğine cok güveniyor.Bağalam çalarken çok kararlı hiç düşünmüyor bir sonraki adımda ne yapmam gerek diye ki bu shredder tekniğininde bir ozelliğidir.bir çok albümde almış başını gitmiştir
bakınız
Linkleri sadece Üyeler görebilir. sanki uzaktan bir jet geliyor:)

ancak gencebay üstad ismet topçuyu tam kararında kullanmıştır orkestrada.nihavent üvertürde ara nagmeler bagımsız cıkmıştır üstad bunlara karışmamıştır. bunun dısında albümleri gerçekten cok farklı türden eserlerin icrası ile dolu ancak sunu diyeyim kesinlikle Gencebay üstatdan kopamıyor örnegin son albmünde jeneric spain eseri.aslında bahsetmem gereken bir kaç konu daha var bu notalar hakkında ama yeri değil bir kaç mailimiz var ama izinsız paylaşmam dogruda olmaz keşke bir gün teşrif etse bir kaç sey yazsa cok iyi olur.Bunun ışında klasik müzik ile ilgili olduğu biliyoruz ozellikle barok müziği ile ilgileniyor.daha dogrusu kendisi jazz müzikle ilgilendiğini soyluyor yine son albümde ornelerini vermiş.şimdilerde ise düğünlerde çalıyor diye biliyorum düğünde çalmak ayıp değil ancak yeri orası değil ..Aslında soyleyecek cok sey var İsmet topçu hakkında ama özet olarak videolarına baktığımda gülmek geliyor içimde gülmek derken bende bağlama çalmaya çalısıyorum ya sinir oluyorum gorunce:) sizlerinde youmlarını bekliyorum gonul dostları.....
Kullanıcı avatarı
canitez
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 53
Teşekkür aldi: 86
Uyarılar: (0%)
Level: 19
HP: 23 / 798
23 / 798
MP: 381 / 381
381 / 381
EXP: 424 / 466
424 / 466

Re: ismet topçu

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 20 Oca 2012, 21:54

Sevgili canitez önemli bir konu bu aştığın konu... aslında her Gencebay dinleyicisinin az yada çok bağlama ile bir ilişkisi olmuştur bağlama ile her ilişkisi olan kişi de beğensin yada beğenmesin İsmet Topçuyu dinlemiş izlemiştir.  İsmet Topçu bağlamada oldukça önemli bir isim bağlamadaki hızı çok ileri düzey  ben Topçunun "Benim Adım İsmet Ya Allah Ya Kısmet" isimli albümünü alıp baştan sona dinleyerek incelemiştim.. sonunda ulaştığım nokta çok fazla insan ile aynı nokta gibi oda duygu yoksunluğu.. Olayı şu benzetme ile anlatmak yanlış olmaz sanırım ;resim sanatı teorisinden anlamam fakat  hani resim sanatında bazı ressamlar vardır ya klasik şeyler çizerler işte bi pazarda alış veriş yapan insanlar yada piknikte oynayan çocuklar yada güneşli bir günde denizde demirlemiş gemileri çizerler  ve bu resimlere baktığımızda hani çok detay görürüz de etkileniriz gölgelendirmeler bizi alır götürür renkler çok gerçekçidir hatta bazen resimde esen rüzgar o kadar iyi betimlenmiştirki o rüzgarı hissederiz sanki resmin içindeymişiz gibi hissederiz kendimizi.. bize bunların tersi çalışan ressamlar vardır  tuvale baktığımızda bu ne ya boya kutuları kazayla tuvale dökülmüş hissi uyandıran resimler. aslında bu resimlerin resim teorisinde kendine has önemi ve değeri var   işte ben ismet Topçuyu hep bu ikinci kategorideki ressamları andıran bağlama icracılarına benzetirim klasik bir icradan çok uzak kendine has bir noktaya ulaşmış ve anlattığım birinci kategorideki ressamların bende uyandırdığı ki tıpkı Gencebayın uyandırdığı duygular gibi duygular uyandırmıyor..Ayrıca daha da merak ettiğim Topçu almanyada düğün salonlarında çalıyor salonun ortasında bağıra çağıra koşuşturan çocukların arasında arka fonda bira içen tiplerin yanında bu adam neden bir silkelenipte dacha teorik bir yere takılmaz bu ortamlardan neden sıyrılmaz diye hep merak etmişimdir... İsmet Topçu konusunda  Gencebay akdeniz saz evi videosunda dikkate değer bir söz söylemişti oda : "İsmetin acelitesi iyi ama başka konularda eksikleri var oda bunu biliyor.."  kimbilir hangi konuda eksiklerde bahsediyor üstad teorik eksikliklermi yoksa duygu mevzuumu bilemiyorum artık...
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 171
Teşekkür aldi: 135
Level: 25
HP: 89 / 1490
89 / 1490
MP: 711 / 711
711 / 711
EXP: 809 / 839
809 / 839

49lukDIVAN isimli üyemize teşekkür edenler :
canitez

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 22 Oca 2012, 01:46

Bazen büyük sanatçılar kendi kendilerini aşağı çekerler, İsmet bey de maalesef bana göre o yola girmiş bir star...
Olması gereken yerin çok çok altında varlığını sürdürüyor diyebilirim. Bu tür virtiözlerimizin kendini daha iyi ifade etmeleri ve hak ettikleri yerlere gelmeleri benim arzumdur. Gencebay bu nedenlerden dolayı farlıdır. Bu fark karakter yapıları ile yaşamda geçen yer, zaman, durum farkı gibi yaradılış da etkili olmaktadır.
Kısaca herkesin yeri ayrıdır. Bazen ne durumda olacağımıza kendimiz karar veremeyiz.

''Hasretsevda'' üyemizin, sitede yayınladığı Gencebay Potporisi bence Gencebay eserlerinin başka bir ustanın elinden çıkan en iyi icraların zirverinde olduğunu düşünüyorum. İsmet Topçu Gencebay albümlerinde bulunmuş olsa bile...
Ayrıca, Soner Mızrak hocanın Gencebay eserlerinde en iyinin iyisi olduğunu düşünüyorum...
Kısaca demek istediğim; bir eseri icra ederken, aynı notalara basmak yetmiyor bence. Başka bir şey var... O da his ve ruh... İşte ben bunu alabildiğimde sevebiliyorum. Bunları da, Soner Mızrak ve Ömer Sabırsız'da görebildim alabildim. Kusura bakmayın başka bir sanatçı ekleyemiyorum. Bu benim içsel olarak gerçek düşüncemdir...
En son levon10 tarafından 23 Oca 2012, 22:25 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1723 / 1736
1723 / 1736

levon10 isimli üyemize teşekkür edenler :
canitez

Yeni mesajgönderen canitez tarih 23 Oca 2012, 02:49

49luk divan teşekkür ediyorumm yorumun için..katılıyorum sana salvador dali diye ünlü bir ressam vardır
bakınız :D
senin anlattıklarının içinde başı o çeker evet sanatta gerçekten bu tür akımlar olmuş dediğin gibi bu da o tür bir yansıma olabilir.makamsal yapıları cok iyi biliyor bence yaptıkları kesinlikle bilnçli ama birbiri içerisine oylesine geçiriyor ki beyinde bir süre sonra algılama sorunu oluyor..kendi anlatımıyla bu ap ayrı bir duygunun yansıması.duygusuzluk diyemiyorum kendi açımdan içerisinden onu oyle bir sey tetikliyorki ve bu tetikleyici sey onun karakterini de yansıtıyor.bu karakter konusunun içini biz bilemeyiz tabi ki suna cok katılırım ayrıca
su icraanın yeri surası olabilir mi
bakınız...

yani sanatını bu seviyeye cekmemesi gerektiğine inanıyorum..
Kullanıcı avatarı
canitez
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

23 / 798
381 / 381
EXP: 424 / 466
424 / 466

Yeni mesajgönderen 49lukDIVAN tarih 23 Oca 2012, 19:29

kesinlikle çok güzel örnek olan bir video bulmuşsun bu icranın yeri burası değil bu nasıl bir ortam hiç elit bir ortam değil arkada bira içenler falan  bana öyle geliyorki İsmet Topçu çalışması zor birisi, kendisi  bu tekniği ile bu ortama layık olduğunu düşünüyorsa ne ala,  bu teknikle İstanbul piyasasında orada kazandığından daha çok kazanır, tabi birde ikili ilişkileri var ikili ilişkilerde zayıf yada daha ötesi kırıcı ise bu işi daha zor bir duruma sokar...
"sevmek yaşamak demektir...
Sevmek; Tanrıdan bize hediye....."
Kullanıcı avatarı
49lukDIVAN
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 171
Teşekkür aldi: 135
Level: 25
HP: 89 / 1490
89 / 1490
MP: 711 / 711
711 / 711
EXP: 809 / 839
809 / 839

Yeni mesajgönderen чαѕαкяєѕім tarih 23 Oca 2012, 21:16

Duyduk duymadık demeyiiiin:

İsmet Topçu diyor ki
:

" Arabesk yapmak istemiyorum. Arabesk benim gözümde her zaman yoz müzikti. Bu tarz Türk müziğine büyük darbe vurdu. Arabesk müzik yaptım. Ama sevemedim. Sevmeden çaldım. "

" Arabesk müziğe Türkiye'de batı müziğini soktum. "

Soru:
91-94 yılları arasında
Orhan Gencebay ile 4 albümde çalışmış olan biri neden böyle bir beyan vermiş olabilir?

Bu mesaja eklenen dosyaları görüntülemek için gerekli yetkilere sahip değilsiniz.
Kullanıcı avatarı
чαѕαкяєѕім
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 292
Teşekkür aldi: 58
Level: 20
HP: 17 / 893
17 / 893
MP: 426 / 426
426 / 426
EXP: 500 / 518
500 / 518

Yeni mesajgönderen kançiçeği tarih 23 Oca 2012, 22:52

BU BEYANIN ORHAN ABİ İLE HİÇBİR İLGİSİ OLMADIĞI İÇİN VERMİŞTİR.ORHAN ABİYLE ÇALIŞIRKEN EŞLİK ETTİĞİ İNSANIN NE BÜYÜK BİR MÜZİK ADAMI OLDUĞUNUN FARKINDADIR ZATEN.ÇALIŞTIKLARI 4 ALBÜMDE ARABESK ALBÜM OLMADIĞI İÇİN BİZİM AÇIMIZDAN BİR SORUN YOK BANA GÖRE.
SEVİLİRKEN SEVERKEN,AĞLIYORKEN GÜLERKEN SON NEFESİ BİLE İNANIP VERİYORKEN
YALNIZ DEĞİLSİN.
Kullanıcı avatarı
kançiçeği
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 128
Teşekkür aldi: 117
Level: 22
HP: 55 / 1106
55 / 1106
MP: 528 / 528
528 / 528
EXP: 603 / 633
603 / 633

Yeni mesajgönderen levon10 tarih 23 Oca 2012, 22:52

Arabesk; İnsanın gelişebilecek hayatına vurulan en büyük darbedir... Tartışılır...

Gencebay geçmiş yıllarda bu tarza yakın, (ki; o dönemler çok fazla secenek müzik olmadığı için, yani Arabi müzik çok dinlenmesi neticesinde farklı ama farkı bilmeyenler için arabesk denebilecek besteler yapmıştır.) O dönem müzik yapısı ve söz yapısı ancak incelendiğinde bu fark ortaya çıkabilmiştir.

Bu vesile ile gelişmiş teknoloji sayesinde, bugün nette bizimki gibi siteler mevcuttur. Bu siteleri incelediğinizde, bizim gibi olmadığını görürsünüz. Konuya uzaktan bakanlar için, bizim site de bir Gencebay sitesidir o kadar. Mecranın içine duhul edilmezse öyle sıradan kalacaktır. Anlatamazsınız.

Kişilerin durumu da böyledir. İsmet Topçu ilgi alanımıza girdiği için bizler farkındayız... Biliyoruzki o büyük bir virtiözdür. Ayrıca araştırmacı ve yenilikçi yapısı yanı sıra bunları icraya döken nadir bir sanatçıdır. Bana göre tek farkla, zevk meselesi anlayışı ile ayırıyorum. İcrasını yaptığı ortamlar ve icra şekli bana itici geliyor, işte sırf bu nedenlerle benimseyemiyorum... Bu onun yeteneğini aşağı düşürmez, ona olan talebi düşürür. Mesele bu kadar basit aslında... Talebi düştüğü için yukarıdaki açıklamaları yapma gereği duymak zorunda kalmış. Zira, elit tabaka içerisinde kendine yer bulamamış olmasını buna bağlıyorum.

Ve üzülerek, sadece saz çalan basit bir sazcı olarak anılmasını görmek, tıpkı arabesk anlayışının insanda oluşturturduğu yıkımın tezâhürüdür diyebilirim, İsmet Topçu için... O kendi tarzını yaratmak istemiştir bence. Ama yer zaman ve durum seçimleri hep kötü olmuştur. Fakat bir çoğumuzun gönlünde biliyorumki on numara virtiözdür. Kişisel olarak tarzını sevemedim ayrı konu... Parlamayan elmas misali...

Aklın varacağı yolu bilmek
Hafızayı zâyi edip silmek
Boyna geçen bâtın ilmek
Bizlere akıl ile kâr olur.

O hâl süren kendi
Şimdi bu hâl dedir.

levon10
Kullanıcı avatarı
levon10
Divan Sazı
Divan Sazı

Teşekkür etti: 757
Teşekkür aldi: 395
Level: 34
HP: 709 / 3226
709 / 3226
MP: 1540 / 1540
1540 / 1540
EXP: 1723 / 1736
1723 / 1736

Yeni mesajgönderen чαѕαкяєѕім tarih 23 Oca 2012, 23:47

kançiçeği yazdı:BU BEYANIN ORHAN ABİ İLE HİÇBİR İLGİSİ OLMADIĞI İÇİN VERMİŞTİR.ORHAN ABİYLE ÇALIŞIRKEN EŞLİK ETTİĞİ İNSANIN NE BÜYÜK BİR MÜZİK ADAMI OLDUĞUNUN FARKINDADIR ZATEN.ÇALIŞTIKLARI 4 ALBÜMDE ARABESK ALBÜM OLMADIĞI İÇİN BİZİM AÇIMIZDAN BİR SORUN YOK BANA GÖRE.

Ya, demek öyle. Ben sizi uyanık ve dikkatli olmaya davet ediyorum kançiçeği. Röportajı tam olarak okudunuz mu? Bu soruların cevabı yine röportajın içinde gizlidir.

Hep bilgisizler tarafından boşa havanda su dövülen bir konu vardır. Orhan Gencebay ile İsmet Topçu'nun neden ayrıldığı konusu. Röportajda anlatıyor işte. İsmet Topçu albüm çıkarmak istemektedir.

"- Bunun için Orhan ağabeye başvurdum. İmkanlarını istedim.

- Ne oldu?

- İp orada koptu. Kendisinden yardım istedim. Proje için 100bin dolar gerekiyordu. Gerekli desteği sağlamadı. Ancak başka sözde sanatçılara parayı bastıkları için benden esirgenen imkanlar sağlandı. Bu yüzden 2000 yılında yollarımız ayrıldı. Kırgındım. Benim müziğim desteklenmediği gibi, parayı bastıranın kasedi yapılıyordu. Almanya'ya geri döndüm, kabuğuma çekildim.

- Ne yapmak istiyordunuz?

- Arabesk yapmak istemiyorum. Arabesk benim gözümde her zaman yoz müzikti. Bu tarz Türk müziğine büyük darbe vurdu."

Falan filan diye devam ediyor işte röportaj bildiğiniz gibi.

Röportajın gidişhatına bakarsak, Orhan Gencebay ile neden ayrıldıkları konusu üzerine konuştuktan hemen sonra, artık arabesk yapmak istemediği, arabeskin yoz müzik olduğu ile bağlıyor sözlerini. Ben burada Gencebay'lı yıllara yakışıksız ve vefasızca bir gönderme yapıldığını düşünüyorum. Bu kadar açıklamadan sonra ister katılın ister katılmayın, size kalmış.
Kullanıcı avatarı
чαѕαкяєѕім
Site Yöneticisi
Site Yöneticisi
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

Teşekkür etti: 292
Teşekkür aldi: 58
Level: 20
HP: 17 / 893
17 / 893
MP: 426 / 426
426 / 426
EXP: 500 / 518
500 / 518

чαѕαкяєѕім isimli üyemize teşekkür edenler :
kançiçeği

Yeni mesajgönderen canitez tarih 23 Oca 2012, 23:51

bu sozleri soylemeye hakkı yok yanlış bir tabir olmuş kendi albümlerindeki eserleri klasik müziktide biri silah zoru ile arabesk yada begenmediği müziklerin tarzına donuştırdu.tabiki hayır.
En son canitez tarafından 23 Oca 2012, 23:56 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
Kullanıcı avatarı
canitez
Elektro Bağlama
Elektro Bağlama

23 / 798
381 / 381