Gencebay ve Bağlama [MAKALE]

Bağlamanın kalıplarını, tabularını kırmış devrimci virtüöz...

Re: Gencebay ve Bağlama [MAKALE]

İleti SerdarYılmaz 10 Mar 2008, 21:27

hasretsevda yazdı:diğer çalma konusundaki genel özellikleri yazacagım bugüne kadarki gözlemleri..serdar ilgine tşkler.sende iyi iz sürmüşsün..anlaşılan.. ;)

Berhüdar ol Ömer abi, bizler de nacizane takip edebildigimiz kadar etmeye çalisiyoruz :)
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti hasretsevda 11 Mar 2008, 01:10

ALBÜMLERDEKİ BAGLAMA ÇALMA TEKNİĞİ ÜZERİNE::
eserle ilgili bazen bir tema bazen bir motif bazende başlı başına aranagmelerde genellikle akustik ve elektro baglama kayıtları hemen hemen tüm eserlerde gencebay usta tarafından icra edilmekle birlikte ilk çarpan özellik şu olmaktadır...çalınan pasajların genelde baglama icracılar için en zon en en teknik ve en zevkli duygulu bölümleri baglamadan gecmektedir...en ufak bir tema bile bazen gencebay eserini tanıtmaya yeterlidir..(sözgelimi hatasız kul olmazın başındaki ilk ifade mi___sol_sol#_la... yada...iç benim içindeki ifade..lasi_b_remifamire_si_bla)..bunlar adeta toplumdaki muzisyenlerle ve aletlerinde bütünleşmiştir..hangi baglama calan muzik adamının gönlünde gencebay eseri çalmak yetmezki....???
akustik baglama ifadeleri uzun pasajlar mızraplı tavırlı pasajlar şan altı unison serbest ezgiler .soru cevap şekilleri uzun havalı agıt dediği türden eserlerde solo taksim yada birebir nota takibi gibi değişik stillerde karşımıza çıkarken baglama enstrümanı hemen hemen her albümde farklı bir stille çalınarak bu adeta yapılan eserle birlikte sanatcının enstrüman kullanma gücünü zaman içindeki yolculuguna işaret eder..hemen hemen halk muziğin tüm yoresel tavırları serbest ifadelerle eserlerde karşımıza çıkar.düzen olarak kara düzen başta olmak üzre abdal düzeni baglama düzeni tar akordu denen bir düzen müstezad olmak üzere çeşitli kararlarda çalınmıştır eserler.bunlara bir kaç örnek...ne degişti(la_re_la. abdal akordu)cennet gözlüm(uzun sap baglama düzeni la karar)sev gönlünde yaşa açış taksimi(kısa sap la mi la akordu )yorgun gözler(la mi la akordu la karar)...akustik baglama icrasında kullanılan yöresel tavırlar basta ege tavrı olmak üzre ankara kostak yozgat sürmeli kayseri konya gibi tavırlar gösterilebilir...bursa şüphesiz halk muziğindeki icra ve tekniğin gencebay usta tarafından ne derecede üst seviyede çalındıgının ifadesidir...soloların calımında gencebay tavrını oluşturan stil gerek akustik gerekse elektrik sazla icra edilmiştir..apajiyaturleri bol olan bu stilin içinde parmak çarpmaları telden tele gecis(piyasada kromatik deselerde litaratürde boyule bişey kesinlikle yok..kromatik yarımşar sesler üzerine kurulan diziyle alakalı)pozisyonlar ve kaydırma hareketleri glissendolar ve triller ve buna baglı olarak alt yada üst mızrap hareketleri...bu küçük gibi görünen aslında ayrıntıdır..alt mızrapla başlayan ifadeler sıkı notlarda önem kazanmaktadır...bazense tek mızrap vuruşuyla legatoo baglı notlar calınmıştır..elektrik baglama kayıtlarında ise akustik baglamadan farklı olarak pasajlar daha yogun olmakla birlikte bazen tüm orkestra içinde duyarken bazen bütün aranagmelerde elektrosaz başlı başına pilot ve renk olarak melodiyi sürükleyen enstrüman konumundadır.zaman zaman şan altı bölümlerde de elektrik saz soru cevap şeklinde temaları işlerken bazen eser sonlarında fade out bölümlerde soloyla finale gitmekte ve bir çogumuzun tadını damagında bırakmaktadır...herkes tarafından keşke biraz daha uzun olsaydı diye bir istek oluşuyordur eminim.yine konuyu okullara getireceğim..yıllarca bunun mucadelesini verdik okullarda...bu eserlerin gecit eserleri olması lazım..kültüre hizmettir bir nevi bu..akademik olarak incelenmeli..ustada bir an önce bu konuyla ilgili akademik kitabını külliyatıını yayınlamalıdır...en azından eserlerin doğru bir biçimde seslendirilmesi açısından bu tüm muzisyenlere yepyeni bir kapı açacaktır diye umuyorum..herkese muzik dolusu günler diliyorum....
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti hasretsevda 11 Mar 2008, 01:19

düzeltme:gönlünde gencebay eseri calmak yatmazki???
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti SerdarYılmaz 11 Mar 2008, 01:19

hasretsevda yazdı:...zaman zaman şan altı bölümlerde de elektrik saz soru cevap şeklinde temaları işlerken bazen eser sonlarında fade out bölümlerde soloyla finale gitmekte ve bir çogumuzun tadını damagında bırakmaktadır...herkes tarafından keşke biraz daha uzun olsaydı diye bir istek oluşuyordur eminim.

:-) Mesela "Kolay Degil" saheserinin bitisindeki baglama... "ya, sunu 10 saniye daha uzatsaydiniz ne var" demisimdir hep..

hasretsevda yazdı:...yine konuyu okullara getireceğim..yıllarca bunun mucadelesini verdik okullarda...bu eserlerin gecit eserleri olması lazım..kültüre hizmettir bir nevi bu..akademik olarak incelenmeli..ustada bir an önce bu konuyla ilgili akademik kitabını külliyatıını yayınlamalıdır...en azından eserlerin doğru bir biçimde seslendirilmesi açısından bu tüm muzisyenlere yepyeni bir kapı açacaktır diye umuyorum..

Senin de belirttigin gibi aslinda çalan çaliyor bu eserleri, bu eserlerin, bu baglama geçislerinin çalinisi bir hedef, bir gaye bir çok insan için... Egzersiz ise egzersiz, tarz ise tarz.. Ama resmi bir kabul yok, bu da son derece anlamsiz bir sey.. Kompleks, baska birsey degil..

Bu güzel analizin için çok tesekkürler Ömer abi.
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti hasretsevda 11 Mar 2008, 01:25

serdar kardeşim sen çözümlemişsin olayları bence...tebrik ederim..
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti hasretsevda 11 Mar 2008, 02:12

bunun nedeni kişisel kıskançlık önyargı ve alt kültür olarak görülmesi..yıllardır böyleydi.bu.batı muziğindeki klasikçilerde çağdaşları tarafından yıllarca dışlanmış kabul görmemiştir..70-80 sene sonraki kuşaklar ancak sahip çıkmışlardır...buda sanatcının kaderi diyeceğim ama bu kültürle batı çok farklı.kıskançlık diye düşündüm yıllarca ben bu soruya cevabı....
hasretsevda yazdı:serdar kardeşim sen çözümlemişsin olayları bence...tebrik ederim..
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti asakallı 11 Mar 2008, 18:20

Sevgili hasretsevda Ömer kardeş
bizlere verdiğin bu değerli bilgiler için ne kadar teşekkür etsek az olur Ben bir yorum yapamıyorum sadece okuyorum
çünkü pek bir bilgim yok böyle teknik konularda ama sizlerin yazdığı yazılarla yavaş yavaş bir şeyler öğreniyoruz bir şeyler kapmaya çalışıyoruz
sağolun varolun...
Kullanıcı avatarı
asakallı
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti GözümSende 11 Mar 2008, 19:06

biraz evvel sazımı alıp iç benim için'in başını çaldım verdiğiniz notalarla.Keyfime diyecek yok.
Teşekkür ederiz bu paha içilmez bilgiler için.
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Usta Üye
Usta Üye

İleti SerdarYılmaz 11 Mar 2008, 19:11

hasretsevda yazdı:bunun nedeni kişisel kıskançlık önyargı ve alt kültür olarak görülmesi..yıllardır böyleydi.bu.batı muziğindeki klasikçilerde çağdaşları tarafından yıllarca dışlanmış kabul görmemiştir..70-80 sene sonraki kuşaklar ancak sahip çıkmışlardır...buda sanatcının kaderi diyeceğim ama bu kültürle batı çok farklı.kıskançlık diye düşündüm yıllarca ben bu soruya cevabı....
hasretsevda yazdı:serdar kardeşim sen çözümlemişsin olayları bence...tebrik ederim..

Berhüdar ol Ömer abi..

Kabul bir sekilde gelecektir.. Ancak zaman meselesi.. Ve insan söyle bir geriye tarihe bakinca, bu tarz kabullerin genelde sanatçilarin öldükten bir müddet sonra gerçeklestigi görünüyor..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti dreams86 14 Mar 2008, 02:58

elektro bağlamayı gerçekten çok beğeniyorum orhan baba ile bütünleşmiş bir enstrümandır.her şarkısının içinde kulağım hep orar sesini.ancak belki aramızda o tarz müzikle uğraşanda vardır kimse kusura bakmasın yanlış anlamasında ben görüşümü bildiriyorum .elektro bağlama çok ayaklar altına düşmüştür.her ankara havası denilen müziğin içindi dingiri dingiri birde kötü tonlarda her şarkıda çalındığı için beni üzmektedir.ki orhan gencebay bile bu bağlamayı tüm şarkıda komple değilde süslemek için kullanmıştır.
Kullanıcı avatarı
dreams86
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

ÖncekiSonraki

Gencebay ve Bağlama

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir