Hatasız Kul Olmaz

Gencebay Müziğinin Derinliklerine Yolculuk...

Hatasız Kul Olmaz

İleti mcelik 30 Mar 2008, 02:56

Arabesk deyip geçilemeyecek bir şarkıdır. Zira arabeskin terazisinde batı müziği fazla baskın değildir oysa ki hatasız kul olmaz, orhan gencebay'ın en underground şarkılarından birisidir.

Bütün elektronik sazların bir arada çıkış yapıp fişeklediği şarkının ilk melodisi ana melodiye bağlanırken obua ile trompet arası geçişler altta kemanların elektro bağlamaya yol vermesiyle son bulur. şarkının denge noktaları elektro bağlamayla yapıldığından o noktada orhan gencebay'ın puslu vokali devreye girer. şarkının sözlerindeki son harflerin s ve z gibi baskın harfler olduğuna da ayrıca dikkat çekelim.

Şarkı ilerlerken elektro bağlamanın tekrar nefesliler ve bas gitara ana melodiyi bıraktığını görürüz ki tıpkı blues tarzı eserlerde olduğu gibi bu eserde de ritmler hissettirilmeden giriş yapar. fakat buna rağmen son derece karmaşık bir 1. bölümü vardır şarkının. bu karmaşayı yine grup bağlama ve elektro bağlama atışmasıyla ara nağmeye bağlar gencebay.

işte bu kısımdan sonra o meşhur bağlama solosu girer ki buram buram saykodelik kokular alınır, caz-blues karışımı bir enstrümantal alt melodiye tutunuruz. ama hepsinin de temelinde gencebay'ın da bahsettiği o iç anadolu kostak ritmi vardır. şarkı tıpkı ilk yarısı gibi başlar ve biter.

bunların yanı sıra sözlerdeki umutsuzluğun ve kaosun şarkının bestesine de yansıdığını görürüz. hatasız kul olmaz gelmiş geçmiş en iyi türkçe sözlü şarkımızdır. orhan gencebay'ın kişisel zirvesidir.

bir diğer büyük şarkı bir araya gelemeyiz'dir.

herhangi bi yerden alıntı değildir.
mcelik

Re: Hatasız Kul Olmaz

İleti GözümSende 30 Mar 2008, 14:01

hatasız kul olmaz söz bakmından Türk Halk Müziği gibi edebiyatı öne çıkaran bir dalın içinde bile kendini farkettirecek güçtedir.Samimiliğin,sevginin,saflığın son noktasıdır.
Uzaktan olsa da razıyım sev beni,lafı Türk edebiyatıa altın harflerle yazılmalıdır.Günümüzde 'ben senden elekti alıyorum'gibi batı yaftası bir lafın bile büyük sukseler yarattığı aşikardır.Sevgiliyi karşılıksız seven ve ondan sevgisini rica edebilecek kibarlıkta(Bkz.Bir Teselli Ver),aşka saygı duyan bir insan yazabilir ancak bu cümleyi.Zaten mutluluk senin olsun diyebilecek kadar gözü gönlü zengin bir insandan da daha başka bir şey beklenemez.
Sözünde sitem var,kalpte mi dilde mi?
Tezelden haber ver o gönlün elde mi?

ibi,Gencebay'ın halk edebiyatımızı hatmettiğinin kanıtı olan satırlar aynı zamanda kendisinin bana göre insan sarraflığının delilidir.Başka bir deyişle aşk namına görmüş geçirmişliğiyle edindiği tecrübenin meyvelerini sunar bize Gencebay.Sevgiliyi,Orhan Gencebay'dan daha iyi anlayaan ve aynı zamnda sevenin duygulraına çoğu zaman,sevgilinin değil de seveni kendisinin ancak anlayabileceği frkanstan mütercim olan bir kişi yoktur benim nezlimde.
Orhan Gencebay tam bir gönül insanı olduğunu,bu umutsuzluğun belki de son noktalrın da bile içinde ki umudukaybetmeyen,hayata aşık bir kişi olduğunu bu eserle,gönlümüze,zihnimize kazır.

Müzik olarak,altyapı da ankara ritmlerinden yararlandığını ve plak versiyonunda ufak bir senkronize sorunu olduğunu Meral Özbek'in kitabında belirtmişti kendisi.
Trompettenten ouaya,divan sazından,elktro bağlamaya,darbukadan,bateriye her kültürün farklı uçlarını bir araya getirebilen tek kişidir Gencebay ve bana göre Hatasız Kul Olmaz,Orhan Gencebay'ın en büyük sentezidir.
Orhan Gencebay bu şarkısında tuzlu bir tatlıya limon sıkıp önümüze sunmuş ve bunu beğendirmeyi başarmıştır.
Gencebay Dünya Müziğinde gelmiş geçmiş en büyük sentezci,en büyük aranjördür.
Kullanıcı avatarı
GözümSende
Usta Üye
Usta Üye

İleti Pala24 03 Nis 2008, 15:07

Burda her iki arkadaşa aynen katılıyorum hatasız kul olmaz gerçekten çok güçlü bi eser benim ençok sevdiğim esrlerinden biridir yıllardır aynı tazelikte hergün çalar dinlerim
KORKAK DOSTUN OLACAĞINA, CESUR DÜŞMANIN OLSUN.
Kullanıcı avatarı
Pala24
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti SerdarYılmaz 07 Nis 2008, 14:23

Güzel analizler yapmissiniz arkadaslar. Büyük bir bölümüne katilirim yazilanlarin.

"Hit" sarkilari arasinda en marjinali, en degisigi, en yenilikçi ve en deneysel eser bu olmali kesinlikle... Burada "hit" derken sadece "Bir Teselli Ver", "Batsin Bu Dünya", "Hatasiz Kul Olmaz" ve "Yarabbim"´den bahsediyorum (aslinda "hit" olmus bir çok baska eseri de var, ama en çok damga vurmus eserler bunlar diye kabul edelim).

Bu marjinallik, bu ayricaliklilik sizlerin de güzelce üstüne basmis oldugunuz gibi bu eserin essiz müzigi ve essiz orjinal düzenlemesindedir.. Daha önce de deginmistik esasinda bir baska konu basligi altinda; bu eserin Orhan Gencebay ile bütünlestigini gösteren en büyük ispatlardan biri de bu sarkiyi hemen hemen Gencebay´in disinda baska kimsenin okumamis olmasidir.. Diger "hit" eserlerine bakilirsa farkli aranjelerin sayisinin haddi hesabi yok.. Ama bu olay "Hatasiz Kul Olmaz"´da öyle degildir.. Fazla kisi dokunmaya cesaret edememistir bu esere.. Dokunan da bana göre basarili olamamistir.. Yani lafin özü eserde varolan potansiyeli hakkiyla yansitamamistir..

Bu eser bambaskadir.. Bu eser Gencebay´dir bana göre..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti Hatasız_Kul_Olmaz 08 Nis 2008, 16:17

kardeş Hatasız kul olmaz parçasını ben sana yine bi orhan gencebay şahaseri ile açıklıyım ne güç yeter ne dil onu anlatmaya ömrümüz yetmez belki bir hatasız kul olmaz bestesi dinlemeye..(Bu beste üzerine yok ya yok gencebay abi o ilhamı o makamı o sazı nasıl çaldın ya ölüyorum bu şahasere)
Bu feryat bu hasret öldürür aşk beni
Uzaktan olsada razıyım sev beni...
''CAN DEMEK SEN DEMEK''
Kullanıcı avatarı
Hatasız_Kul_Olmaz
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti one gun 03 May 2008, 23:38

Bu şahesere sadece 5 yorum alla alla...
Kullanıcı avatarı
one gun
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti hayat kavgası 04 May 2008, 00:28

Bu ''şarkı'' değil arkadaşlar.Başka bir şey.
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

İleti one gun 04 May 2008, 14:18

Bu şarkı için özel forum açılmalı...Anlamadığım her yazdığıma cevap verenler burda yok...!
Kullanıcı avatarı
one gun
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti Murat Yaşar 04 May 2008, 14:54

Polemik sevmiyoruz dedik ondandır....Ayrıca senin eser hakkında bir yorumun mu var ki..Şahaser demiş geçmişsin..Bunun
aksini iddaa edecek bir gencebaycı zaten yok aramızda..Her yazdığına birşeyler yazmak gibi derdimizde yok...Olayları kişiseltirme gayretimiz yok...Biz yeri geldiğinde heryerde gerekeni yazarız..Sen istedin diye değil...
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Usta Üye
Usta Üye

İleti sorhanci 04 Tem 2008, 10:40

hatasız kul olmaz ankara ritimleri ile yapılmış bir halk müziği tarzı mükemmel bir parçadır hep severek dinlemişimdir
Kullanıcı avatarı
sorhanci
Yeni Üye
Yeni Üye

Sonraki

Gencebay Müziği

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir