TRT - 1984'deki program meselesi

Neler Olduklarını Biliyorsunuz...
Forum kuralları
Bu forum fikir paylaşım forumudur ve geyik kesinlikle yasaktır. Gencebay hakkında oldukça ciddi meseleler masaya yatırılır ve değerli gönül dostları tarafından enine boyuna incelenir. Konu dışına çıkan üyelerin mesajları sorgusuz kaldırılır yada üyeye ceza verilir.

TRT - 1984'deki program meselesi

İleti idam_mahkumu 08 Nis 2008, 21:45

TRT'de 1984 yılında bir program olmuştu biliyoruz... Timur Selçuk, Yıldırım Gürses Vs. Orhan abimizin arabesk konusunda çok üstüne gitmişlerdi... Bunu biliyoruz. Özellikle Gürses ve Selçuk'un Gencebay'a neredeyse hakarete varan sözleri olmuştu.

Bu program hakkında neler biliyoruz? Konu hakkında bilgisi olan var mı, izleyenler meselâ ...
İnerken aklıma bir kara perde, herşey yeniden başlar bittiği yerde...
Yeni Üyeler Burayı Tıklayarak Forum Kurallarını ve Burayı Tıklayarak Radikal Gencebaycılık Konularını Okusunlar!

Resim

Burası fikir sitesidir, fikre ve üretime dayalıdır.Fikriniz varsa yazın, fikriniz yoksa susun yada fikirlere geliştirici yorumlar yapın.

Resim

Orhan GENCEBAY ile İlgili En Önemli Makalelerim

>> Orhan Gencebay'ın Müziği Arabesk Değildir

>> Müzisyenliğin Böylesi ( Çaldığı Enstrümanlar

>> Türler Üstü Müzik Adamı

>> Orhan Gencebay'ın Ses Tonu

>> Orhan Gencebay'ın Yasaklı Şarkısı yada Albümü Yok.

>> Radikal ve Özgün Gencebay'cılık Nedir?

>> Gencebay Müziği Orkestrası

Gencebay Felsefesi İle İlgili Olanlar

>> "Gözüm Sende" ve Karşılıksız Bir Aşk....

>> "Aşk Değil" Beslenen duyguların sevgili ile yeniden doğuşu..

>> "Hep Böyle Kal" Ben sana nasıl aşık olmayayım sevdiğim ?

>> "Tanrıya Feryat" a gizlenen derin felsefe...
Kullanıcı avatarı
idam_mahkumu
Site Administrator
Site Administrator

Re: TRT - 1984'deki program meselesi

İleti mecnun_murat 08 Nis 2008, 21:50

TAM OLARAK YILINI HATIRLAMIYORUM AMA Bİ SİYASET MEYDANI PROGRAMINA ORHAN ABİ KONUK OLMUSTU .TARTIŞMA KONUSU ARABESK MEVZU TARTIŞMASI İDİ.ACABA SENIN SORDUĞUNLA BU AYNI ŞEY Mİ ÖMER KARDEŞ..?
Kullanıcı avatarı
mecnun_murat
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti topraktanbircan 08 Nis 2008, 22:36

idam_mahkumu yazdı:TRT'de 1984 yılında bir program olmuştu biliyoruz... Timur Selçuk, Yıldırım Gürses Vs. Orhan abimizin arabesk konusunda çok üstüne gitmişlerdi... Bunu biliyoruz. Özellikle Gürses ve Selçuk'un Gencebay'a neredeyse hakarete varan sözleri olmuştu.

Bu program hakkında neler biliyoruz? Konu hakkında bilgisi olan var mı, izleyenler meselâ ...

Çok eski bir program bu.Çoğumuzun o zaman bırakın Gencebay ve Timur Selçuk'u,dünyadan bile haberi yoktu :) Ama sitede abilerimiz,büyüklerimiz var.Nezihi abi gibi,Adnan abi gibi,Aydın abi ve Ömer abi(hasretsevda) gibi.Onlar belki birşeyler söyleyebilirler.Yalnız senesi 84 değil 89'du galiba..
Maddenin her zerresini bedenimde taşıyorsam;ben ne bir taş ne bir ağaç,insanlığımla insanım.
Kullanıcı avatarı
topraktanbircan
Kadim Üye
Kadim Üye

İleti mecnun_murat 08 Nis 2008, 22:45

evet yaa.89 diyince aklıma geldi.elimde o programın kayıtları da vardı.program kısaca şöyle:

TRT'nin yarattığı sunî tartışmalardan biri olan "Acısız arabesk olur mu" mevzusu üzerine Hakkı Bulut Kıskanıyorum şarkısını yapmıştı. Ali Kırca oradakilere de bunu seyrettirmek istiyor. Orhan Gencebay "Bence bunu hiç koymayalım" diyor Meali "Beni bunlarla muhatap etmeyin." Zaten, Yıldırım Gürses de oradan "Orhan Gencebay buradayken, Hakkı Bulut'un ismini zikretmeye gerek yok..." demeye getiriyor. Nitekim koyuyorlar. Gencebay'ın izlerkenki yüz ifadesini görmeliydiniz, gülse mi ağlasa mı bilemeyeceği bir hal var.

İşe bakın, "acısız arabesk olur mu"... Tartışmaya bak hizaya gel. Acısız TSM olur mu, acısız THM olur mu diye soran yok ama. Ne kadar saçma ve önyargılı tartışmalar.

"Arabesk nedir?" sorusuna İbo'nun "Ben de bilmiyorum ki ne olduğunu. Herkes yazıyor çiziyor, ben de yazıyorum çiziyorum okuyorum." , Emrah'ın "Arabesk kulağa hoş gelen müziktir" gibi açıklamaları da bu soruya cevap vermek için gereken birikime ne kadar sahip olduklarını belli ediyor.

İnsan bunları seyredince Orhan Gencebay'a acıyor...
Kullanıcı avatarı
mecnun_murat
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti Murat Yaşar 09 Nis 2008, 00:20

Ben o programı canlı olarak izledim...Gencebay t.Selçuk varsa ben katılmam demişti önceden fakat sonradan ne değişti bilemem...Konu acısız arabesk..Devlet h.bulutun kıskanıyorum parçasını güya çok seslilik harmanlayıp o görüntüler eşliğinde h.bulut tv de söyledi...
Gencebaya nasıl buldunuz diye sorulduğunda ,gülümseyerek yabancı gelmiyor dedi...Oradaki tartışmanın sonunda dergilerde ertesi gün kim kazandı manşetinin yazısı ile beraber gencebayın kocaman resimleri ile tabiri caiz ise tartışmanın galibini açıkladılar...
progromda tatlıses,tayfur,emraha da mikrofon uzattılar kısaca görüşlerini aldılar..Tabi ki bu saydığımız isimlerin hiçbiri yaptığı müziği anlatamadılar..Saçmaladılar...
Özellikle arabesk yoz müzikse bizi dinleyenlerde yoz diyen tatlısesin sözlerini unutamam... :)
Yanlış bu isimlerle beraber gencebayında aynı kefede olması ....Adının bu isimlerle beraber zikredilmesi...
Yıllardır dilinde tüy bitti gencebayın...Hala anlamadılar,anlayamadılar....
Kullanıcı avatarı
Murat Yaşar
Usta Üye
Usta Üye

İleti AŞK_MEZARI 09 Nis 2008, 00:31

programla ilgili görntüler varsa lütfen ekleyin :ugeek:
^^GENCEBAY CUMHURİYETİ^^
AŞK_MEZARI
Usta Üye
Usta Üye

İleti aydın 09 Nis 2008, 11:03

Ali kırcanın yönettiği programa O.gencebay,yıldırım gürses,timur selçuk ve kültür bakanlığında görevli Cavidan Selanik isimli bir bayan katılmıştı.Timur selçuk Gencebay müziğinin dinlence eğlence müzikleri kategorisinde yer alması gerektiğini söylerken Y.Gürses te yoz olarak tanımlamıştı.Gencebayda türk müziğnin içinde bir nefer olduğunu ve bu yolda ilerleyeceğini hatta müziğinin yüzde yüzünde olmasada en az yüzde sekseninde kalite açısından orada bulunanların yaptığı müzikten aşağı olduğunu ispatlarlarsa müziği bırakacağını söylemişti.Kültür bakanlığının acısız arabesk olarak Hakkı Bulutun Seven Kıskanır isimli eserine yeni yaptığı düzenleme dinletildi.Gencebayın bu konuyla ilgili düşüncesi sorulduğunda 'yabancı gelmedi' yorumunu yapmıştı.Ayrıca bu programda ferdi tayfur.i.tatlıses,ahmet kaya gibi ünlülerinde acısız arabesk hakkındaki düşüncelerine kısa olarak yer verilmişti.
aydın
Kıdemli Üye
Kıdemli Üye

İleti SerdarYılmaz 09 Nis 2008, 13:19

Orada Gencebay müzigine yapilan suçlamalar süphesiz bir kiskançligin ve çekememezligin, bir bagnazligin ürünüydü.. Ama yine de farkli görüslerin çarpismasi güzel bir olaydi. O sekilde Gencebay davasini daha açik seçik, ve gerektiginde - gerekli olan biçimde - daha sert bir dille savunabiliyordu.. Simdi öyle bir ortam yok. Artik Gencebay´in karsisina bu tip seylerle çikmaya cesaret eden yok.. Gencebay galip mi geldi dersiniz? Vallahi Gencebay kendisini bir arabeskçi olarak kabul ediyorsa, kendisine Türk müziginin degilde arabeskin krali denmesine birsey demiyorsa galip geldi, evet... Ortam hala ayni, ama artik karsisina çikan yok..

En son ATV´de Gencebay onuruna bir Siyaset Meydani programi yapilmisti.. Programda bir de TRT´den Gencebay müzigini (hakli olarak) bilimsel açiklamlariyla tasdik eden ve açiklayan bir müzik bilgini vardi. Koca program kendi çalmalari ve kendi oynamalari ile geçmisti bir nevi.. Yanlis mi? Belki degil.. Gencebay böyle bir onurlandirilmayi haketmiyor mu? Hakediyor.. Ama gönül isterdi ki bunun yanisira yine o 1989´daki tarz ortamlar yaratilsin, ve hersey enine boyuna konusulsun, Gencebay hakli olan davasini yine en açik seçik ve sansürsüz biçimde anlatabilsin.. Böyle seyler ancak tartisma ortamlarindan dogar, birbirini tasdikleyici sohbetlerden degil, zaten böylesi de reyting bakimindan dikkat çekici degildir. Bir "bilimsel" ortam yaratilir, dangalak sosyologlar degil, 2-3 müzikolog çagrilir, Gencebay´in müzigine hala "yoz" diyebilen bati özentileri de davet edilir, Gencebay´in kendisi de gelir, ve konusulur.. Iste o zaman alkislarim, iste o zaman Gencebay derdini ideal biçimde anlatabilme imkanini bulmus olur.. Yoksa çagirmissin bir tane TRT´ci dostu, herkes müzigini tasdik edici biçimde konusuyor, ne anladik bundan? Ben anlarim çok sey, ama senin müzigini hala yoz diye adlandiran küflü beyinler o ortami gördügünde hiç birsey anlamaz, hatta "bunlar da kendileri çaliyor kendileri oynuyor, baskalarina da söz sahibi vermeye cesaret etsenize" diyerekten "yoz" yargisi bir daha agdali bir hal bulur kafalarinda..
Kullanıcı avatarı
SerdarYılmaz
Uzman Üye
Uzman Üye

İleti berker06 09 Nis 2008, 23:39

Arkadaslar görüntüleri izlemek isteyenler varsa "1989 trt arabesk mevzusu tartışması" siyaset meydanı programı
zaten video goruntusundede orhanabi.net var.
http://www.youtube.com/watch?v=6U1-IiQ0iLY
Ne Güc Yeter Ne Dil Seni Anlatmaya
Ömrüm Yetmez Belki Bir Sen Daha Bulmaya
Kullanıcı avatarı
berker06
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti dreams86 10 Nis 2008, 01:51

SerdarYılmaz yazdı:Orada Gencebay müzigine yapilan suçlamalar süphesiz bir kiskançligin ve çekememezligin, bir bagnazligin ürünüydü.. Ama yine de farkli görüslerin çarpismasi güzel bir olaydi. O sekilde Gencebay davasini daha açik seçik, ve gerektiginde - gerekli olan biçimde - daha sert bir dille savunabiliyordu.. Simdi öyle bir ortam yok. Artik Gencebay´in karsisina bu tip seylerle çikmaya cesaret eden yok.. Gencebay galip mi geldi dersiniz? Vallahi Gencebay kendisini bir arabeskçi olarak kabul ediyorsa, kendisine Türk müziginin degilde arabeskin krali denmesine birsey demiyorsa galip geldi, evet... Ortam hala ayni, ama artik karsisina çikan yok..

En son ATV´de Gencebay onuruna bir Siyaset Meydani programi yapilmisti.. Programda bir de TRT´den Gencebay müzigini (hakli olarak) bilimsel açiklamlariyla tasdik eden ve açiklayan bir müzik bilgini vardi. Koca program kendi çalmalari ve kendi oynamalari ile geçmisti bir nevi.. Yanlis mi? Belki degil.. Gencebay böyle bir onurlandirilmayi haketmiyor mu? Hakediyor.. Ama gönül isterdi ki bunun yanisira yine o 1989´daki tarz ortamlar yaratilsin, ve hersey enine boyuna konusulsun, Gencebay hakli olan davasini yine en açik seçik ve sansürsüz biçimde anlatabilsin.. Böyle seyler ancak tartisma ortamlarindan dogar, birbirini tasdikleyici sohbetlerden degil, zaten böylesi de reyting bakimindan dikkat çekici degildir. Bir "bilimsel" ortam yaratilir, dangalak sosyologlar degil, 2-3 müzikolog çagrilir, Gencebay´in müzigine hala "yoz" diyebilen bati özentileri de davet edilir, Gencebay´in kendisi de gelir, ve konusulur.. Iste o zaman alkislarim, iste o zaman Gencebay derdini ideal biçimde anlatabilme imkanini bulmus olur.. Yoksa çagirmissin bir tane TRT´ci dostu, herkes müzigini tasdik edici biçimde konusuyor, ne anladik bundan? Ben anlarim çok sey, ama senin müzigini hala yoz diye adlandiran küflü beyinler o ortami gördügünde hiç birsey anlamaz, hatta "bunlar da kendileri çaliyor kendileri oynuyor, baskalarina da söz sahibi vermeye cesaret etsenize" diyerekten "yoz" yargisi bir daha agdali bir hal bulur kafalarinda..

aman aman ne böyle bir programlar zinciri yeniden olsun ne baba oraya katılsın.çünkü asıl böcek beyinli insanlar babamızın karşısına çıkıyor onu zor durumlarda görmek istemiyorum artık .zaten onu anlamak isteyen anlar anlamak istemeyenler hala o arabeskçider geçer.en iyisi artık herkesin susmasıdır bence .bu benim fikrim.baba çok yıprandı bu konuda çünkü yıllarca.
Kullanıcı avatarı
dreams86
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

Sonraki

Masadaki Mühim Mevzular

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 0 misafir