Türkçemizin Düzgün Kullanımı

Sitemiz İle İlgili Duyuru ve Haberler...

Türkçemizin Düzgün Kullanımı

İleti Razor 13 Eyl 2008, 10:48

İsmini vermeyeceğim bir gönül dostumuz sitemizde dilimizin düzgün kullanılmaması nedeniyle duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş. Kelimesi kelimesine katılıyorum, üyelerimizin iletilerine mecbur kalmadıkça müdahale etmemeye çalışıyoruz ve böyle devam etmek istiyoruz umarım herkes bizim müdahalemize gerek kalmadan üzerine düşeni yapar. Durgunluk konusuna gelince kabahatin büyüğü bende :? 10 gün içinde bitmesi gereken bir projeyle meşgulüm siteye çok zaman ayıramıyorum, bekleyen kayıtlar ve paylaşımlar konusunda gönül dostlarının affına sığınıyorum.

Sayın Razor
Ramazan dolayısı ile sitedeki buluşmamıza ( herkesi kastediyorum) ara mı verdiniz?
Şu Türkçe'nin doğru kullanımına dikkat çekseniz.Anlamsız kısaltmalar ve bozuk ifadeler giderek dayanılmaz bir hal alıyor.Hele hele kelimelerin yanlış yazılımları...Mesela
"Gidiyorum" yerinde "gidiom"
"Vallahi" yerine "valaa"
"İyi olurdu" demek isterken "ii olurdu"
Bunlara benzer kelimeleri cımbızla tek tek seçip bu şekilde size sunacağım.Şimdi aklıma gelmiyor.
İnanın bana okurken çok sinirleniyorum.Bunları yazan herhalde ilkokul ikiden terkdir, diyorum.Çok kalitelimesaj yazan da var, mesaj yerine duvar yazısı gibi abuk subuk ifadeler yazan da var.
Sizin de eminim ki gözünden kaçmıyordur.Elinizde fırsat varken uyarılarınızı yapın.Hatta yazılan mesajı silmeden hemen altına cevap olarak aynı ifadenin düzeltilmişini yazın.Böylelikle yaptığınız iş, gösterdiğiniz çaba ulvi bir anlam kazanır.
Seni unutabilsem seni,
yokluğun cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum kapama gözlerini...
Kullanıcı avatarı
Razor
Site Administrator
Site Administrator

Re: Türkçemizin Düzgün Kullanımı

İleti kalpsiz 13 Eyl 2008, 16:55

Bu konu kanayan yaralarımızdan bir tanesi, dile getirdiği için Rozar' a ve bu konu hakkında dikkat çekilmesini isteyen arkadaşa teşekkür ederim. . Bizim yaşama ortamımızın en önemli belirleyicilerinden biri de anadilimizdir. Dünyayı, olup bitenleri onunla kavrarız, bilgilerimizi onunla aktarırız. O varsa varız, o yoksa biz de yokuz. Bireysel ve toplumsal kimliğimizin en güçlü belirleyicilerinden biridir anadilimiz. Ünlü bir yazarın dediği gibi gerçek yurdumuz anadilimizdir.

"eidir, memleket nire, gidiom, güsel, eed, taam, annadım, bakcez vs." gibi kelimelerde aradan çıkartılan harfler küçük birer kayıp olarak gözükse bile, dilimiz için büyük bir kayıptır.

Büyük ve kaliteli bir forum olarak, büyük ve kaliteli bir adım atalım. Türkçemizi katledenlerin önüne geçelim.
Kullanıcı avatarı
kalpsiz
Usta Üye
Usta Üye

İleti hasretsevda 13 Eyl 2008, 19:27

BU DUYARLILIGINIZ İÇİN TEBRİK EDERİM.
Kullanıcı avatarı
hasretsevda
Onursal Üye
Onursal Üye

İleti hayat kavgası 14 Eyl 2008, 00:42

En dikat ettiğim konu.Kesinlikle her kez elinden geldiği kadarıyla türkçe yazılarına gereken özeni göstermesini iştiyorum.
Bütün iletilerimde sıfır hata olduğunu iddaa edebilirim.Neticede türkçemize sahip çıkmazsak kim çıkacak?
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

İleti berhudarol 14 Eyl 2008, 06:42

bence iddia etmesen daha iyi olur cünkü yazdigin iletide dikkat iki k ile yazilir ve herkes z ile yazilmaz birlesik yazilir.lütfen yanlis anlama ama ne yazik ki hepimiz böyle hatalar yapabiliyoruz.
Kullanıcı avatarı
berhudarol
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti Buz Dağı 14 Eyl 2008, 15:39

Bencede güzel Türkçe'mizin doğru kullanılmasına çok dikkat edilmeli. Elbette hepimiz hata yapabiliriz, ancak mühim olan bunları alışkanlık haline getirmemek ve "kısaltma yapacağım" diye kelimelerin anlamlarını bozacak ve değiştirecek imla hataları yapmamaktır.
BİLMEZ İNSAN KADRİNİ, KENDİ İNSAN OLMAYAN...
Buz Dağı
Yeni Üye
Yeni Üye

İleti hayat kavgası 15 Eyl 2008, 02:04

berhudarol yazdı:bence iddia etmesen daha iyi olur cünkü yazdigin iletide dikkat iki k ile yazilir ve herkes z ile yazilmaz birlesik yazilir.lütfen yanlis anlama ama ne yazik ki hepimiz böyle hatalar yapabiliyoruz.

Evet doğru söylüyorsun.Bu aralar kafam dalgın :)
Yanlız sende iddaa yı yanlış yazmışsın. :D
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

İleti berhudarol 15 Eyl 2008, 04:14

yok hayir iddia böyle yazilir benim bildigim.yanlisim varsa lütfen düzeltin arkadaslar.
Kullanıcı avatarı
berhudarol
Deneyimli Üye
Deneyimli Üye

İleti Razor 15 Eyl 2008, 09:56

Hepinize hassasiyetiniz için tekrar teşekkür ederim arkadaşlar. Polemik konusu olmasın "İddaa" Spor Toto Teşkilatı’nin resmi futbol oyunudur. "İddia" ise kelimenin gerçek kullanımıdır. Umarım mesajımız bütün üyelerimize ulaşır ve dilimizin kullanımı konusunda forum olarak Türkiye Standartları'nın üzerine çıkmış, örnek bir platform oluruz. İnternette dolaşırken gördüğüm kadarıyla forumlarımız genel olarak çok vahim durumda, Radikal Gencebaycılar olarak farkımızı gösterelim ;)
Seni unutabilsem seni,
yokluğun cehennemin öbür adıdır
Üşüyorum kapama gözlerini...
Kullanıcı avatarı
Razor
Site Administrator
Site Administrator

İleti hayat kavgası 15 Eyl 2008, 17:35

berhudarol yazdı:yok hayir iddia böyle yazilir benim bildigim.yanlisim varsa lütfen düzeltin arkadaslar.

Gene sen haklısın.İddaa reklamı kafamı karıştırdı.Ne de olsa okulu bitireli çok oldu. :D
hayat kavgası
Usta Üye
Usta Üye

Sonraki

Site Duyuruları

Kimler çevrimiçi

Bu forumu görüntüleyenler: Kayıtlı kullanıcı yok ve 1 misafir