topraktanbircan yazdı:insanlar şartlanınca 20 sene de geçse 40 sene de geçse bişey değişmiyor bazıları için.Sırf sinir bozukluğu,başka bir işe yaramıyor.konu hakkında biraz bilgi sahibi olsalar belki herşey biraz daha kolay olacak.ama adam hiçbişey bilmeden "ferdi,müslüm,orhan,alemin kralı,damar,gecekondu,jilet,minibüs,varoş,köyden kente göç" gibi saçmasapan yakıştırmalar,benzetmeler ile karşına geliyorsa sil baştan ne anlatacaksın ki bir program süresi içinde sana düşen konuşma payında?bişey bilmeden karşı çıkanlar,önyargılılar,bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olanlar arasında.gencebay'ın kendisini tam olarak anlatması için karşısındakinin en azından bişeyler bilmesi,çoğu eserini dinlemiş olması ve derinlemesine teknik analizlere izin verecek şekilde programı yönlendirmesi lazım.bu platformlar da ülkemizde ne yazık ki sadece siyasetle ilgili konular için sağlanıyor.şimdiye kadar hiç sanatla ilgili derinlemesine analiz yapılan bir programa rastlamadım.
Öyle güzel anlatmissin ki...
Son haftalarda müzik ile hic aram yoktu.. Imtihan hazirliklari beni odama kapatti...Simdi biraz rahatliga erisince eskilerden birseyler dinleyeyim dedim.. Yokluk saheserini koydum calara.... Inanin, uzun bir ara sonra böylesi muhtesem bir eseri dinlemek var ya.. Anlatilmaz birsey... Sanki cok sevdiginiz eski bir dostunuza kavusmak gibi birsey.. Öyle büyük bir eser ki.. Herseyiyle emek kokan, kalite kokan, duyarlilik kokan, evet..HERSEYIYLE tam bir ölümsüz saheser.. Bastan sona....
Bugün hala Gencebay´i üc bes bilindik (kaliteli) sarkisina "indirgeyen" insanlar.. Hala onu "arabeskin babasi" diye sacma sacma adlandiran insanlar.. Hadi onu da gec, hala onu "arabesk" kavramini koz olarak kullanip Gencebay´a - dedigimiz gibi - sartlanmiscasina hakaret eden bir takim baska insanlar, müzigi hakkinda bilimselligin b´siyle alakasi olmayan sözler sarfedip entel diye gecinen cahil insanlar...Sizlere artik "yahu önce Gencebay´in sarkilarini bir dinleyin de konusun" demiyorum.... Sadece su sarkisini dinleyin.. Yokluk´u bir dinleyin.. Bastan sona dinleyin.. Müzikal zenginligi isitin... Orkestrasyon genisligini kavrayin... Sözlerdeki duyarliligi,verilen saf ve evrensel mesaji anlayin.. Eger su eser bile nefretinizi, kininizi, kiskancliginizi silemeyecekse... Demek ki siz gercekten birseyden anlamiyor, ya da anlamak istemiyor ve sadece komik duruma düsüyorsunuz...